По магистралата се движат три автомобила в пакет. Първата и третата са джипове, а тази по средата  някой от последните модели на мерцедес , ауди или друга луксозна марка. Външните автомобили са изнесени леко вляво , като по този начин пречат на останалите участници в движението да се приближат до охранявания обект или да го изпреварят. деисет минути преди тях вече е минал авангардът. Движат се обикновено с голяма скорост. Понякога автомобилите са с еднакви номера,  друг път –не.  Някои от тях  носят в багажниците си по няколко модела регистрационни табели- български, швейцарски и пр.

Гледката далеч не е рядкост по родните пътища, а по магистрала „Тракия“ си е направо ежедневие.  ВИП-ът  отива на среща! Или се прибира. До него е охраната му.

Има и друг вариант-  бизнесмен с фланелка на „Philipp Plein“ влиза заедно с 4-5 120 –килограмови мъже  в дискотека на Слънчев бряг.  След няколко бутилки „Моет“  баровецът вижда бившата  си приятелка или някой,  който го гледа „лошо“.  Пуска „кучетата“ и вечерта завършва със счупен, нос, крак, ръка или в най- близкото районно.

 Кои са мъжете, които залагат живота си, за да опазят този на шефовете си?  Професионалисти или обикновени мутри?  До колко  са актуални клишетата от прехода за  бодигардовете на „добре облечените бизнесмени“?  Кой и за какво използва охраната си?

Според хора от бранша, в България има четири типа охрана:

 

На повикване

На  „борсата за гардове“ има доста фрийлансери.  Те не са преминали никакво специално обучение, обикновено са бивши спортисти или са работили като гардове в някое заведение.  Работят на повикване , когато някой бизнесмен реши, че трябва да покаже „класа“ в модните нощните заведения. Или пък любовницата на друг пожелае да излезе с приятелки на клуб.  Търсенето особено през лятото е доста голямо, тъй като много от баровците /или синовете им/  искат присъствието им да бъде забелязано на  „Какао“, в „Бедрум“ или в „Оne“.  5-6 здрави момчета, които гледат лошо  са един от начините да привлекат вниманието. Ще ги познаете по черните тениски и задължителната "диагоналка". В сезона във фешън заведенията по морето е имало толкова много хора с охрана, че някои от собствениците са били принудени да махнат входа за гардовете, за да не загубят клиентите си.  Тази стъпка обаче се казала пробив в системата, тъй като по-находчивите гъзарчета  започнали да представят приятелите си като охрана.

В петък и събота , в пика на нощния живот също е доста престижно да отидеш на дискотека с охрана. „Баровците искат като ходят до тоалетна, да не им се налага да се  блъскат в простосмъртните, а също така и да има кой да плати на диджея, за да пусне някое любимо парче и да го поздрави“ разказа пловдивски охранител.  В такива случаи  бизнесменът остава без охрана на сепарето си, но в крайна сметка той и няма кой знае каква нужда някой да го пази, освен ако не е много пиян и не влиза в конфликт с компании от съседни маси. Използването на момчета на повикване обаче крие сериозни рискове. Първо защото те не са обучени да действат в екстремни ситуации и най- много да навлекат проблеми на шефа си, влизайки в периметъра на друга охрана.  Освен това  не могат да действат при определени ситуации, тъй като нямат необходимите разрешителни, лицензи, оръжие.  Нямат и договор с охраняваното лице и  ако ситуацията излезе извън контрол, лесно може да се окажат с белезници в ареста, а въпросният „ВИП“- в болницата.

Основателна причина някой да си наеме  охрана  са обтегнатите отношения с друг  „патрон“, с когото рискува да се засече в някой нощен клуб.   Изпусната реплика на пияна глава,  неуредени сметки или „баджанашки“ спорове понякога са в основата на кръвни вражди, които продължават с години. Често по-силният налага забрана за достъп на опонента си в даден клуб или в града и ако той иска да я наруши, му трябват подкрепления.  Защото не върви в дискотеката  да ти скочи новия любовник на старото ти гадже и после да те говори целия град. В такива случаи клиентите се обръщат към не особено скъпите услуги на свободните охранители. Проблемът обаче е, че повечето охранители се познават и при ситуация обикновено „патроните“ се бият, а те гледат. В тези случаи ролята им се изчерпва с тази на секунданти, които следят боят да е честен.

 Цените там варират от 50 до 100 лева максимум, но от тях не се очакват чудеса от храброст.

 

Момче за всичко

Някои от сериозните бизнесмени под тепетата поддържат  един или двама гардове на заплата, но техните функции са далеч от тези на истинската лична охрана. В повечето случаи  използват охранителите си за всичко друго, но не и да ги пазят. Гардовете пазаруват, мият колите, карат децата на училище,разхождат кучетата, ходят за храна, шофират.  Един професионален гард не върши нито едно от гореизброените неща, ако трябва  да бъде ефективен на 100%.  Когато искат да демонстрират повече тежест пред нови партньори или отиват да разпуснат за уикенда те, бизнесмените наемат допълнителна охрана на час. Заплатите , които постоянната охрана получава е между 1000 и 1500 лева на месец.  Наемниците пък вземат по 100- 150 лева на смяна.

 

 Частна армия

В Пловдив има не повече от четири компании, чиито собственици поддържат истинска професионална охрана.  Притежателите на хотелска верига, петролен бос, чужд бизнесмен  и собствениците на голяма компания за производство на алкохол и тютюневи изделия разчитат на професионалисти, за да гарантират личната си сигурност и тази на семействата си.

С постоянен ангажимент са между 15 и 25 души във всяка от фирмите. Те работят на смени  от два или три екипа . Всички са въоръжени и оборудвани с бронежилетки,  оптични устройства, кевларени одеала и прочее защитни пособия. В автопарковете им  има бронирани автомобили. Няколко пъти в годината всички охранители минават през специални курсове , които се водят от инструктори от световни охранителни компании. Тренират  как да действат ако човекът когото пазят получи тежка огнестрелна рана, минават през курсове за парамедици,  отработват ситуации, при които трябва да евакуират мишената , минават през тестове за стрелба, учат се как могат да откриват снайперистки позиции , отговарят на въпроси от психотестове.

За да започне работа в такъв екип, кандидатът предварително се проучва, а освен това  покрива нормативи за физическа и стрелкова подготовка. Трябва също така да владее поне едно бойно изкуство.  

Заплатите на гардовете в тези компании започват от 1 500 лева и стигат до 2 500 лева.

Фирмена охрана

Актьори, музиканти, чужди бизнесмени , които идват в България  за определен период от време, предпочитат да си наемат охрана от сериозна охранителна фирма. Големите компании разполагат с професионално подготвен персонал, който владее чужди езици и е запознат с етикета.  Те преминават през специализирано обучение, което отговаря на международните стандарти на дейността, за извършване на охрана и транспорт на физически лица. Компаниите разполагат с лимузини, включително и бронирани,  осигуряват резервации в предпочитаните от клиента места, а също така имат регламентиран достъп до  ВИП залата на аерогарата.

Много бизнесмени, които до скоро са разчитали на лична охрана, вече търсят услугите на охранителни компании за персонална охрана.  Причината е , че плащайки определена цена за услугата, на тях не им се налага да се занимават с лицензи, да плащат допълнителни осигуровки и да се ангажират с личните драми на охранителите си.  

 

Професия бодигард

Добрият телохранител трябва да е порядъчен, честен, безстрашен, верен на дълга и да не се забелязва, твърдят хора от занаята. Трябва да е дисциплиниран  и да има развита способност да запази хладнокръвие и чувство за отговорност в най-непредвидени обстоятелства. Да бъде много добър стрелец  и в същото време да е в  състояние да фиксира  бързо обект, който евентуално представлява заплаха.

Гардът винаги трябва да е нащрек, в никакъв случай няма да се подаде на съблазън и няма да предаде шефа си. Трябва да познава хората , да знае кой как ще реагира в определена ситуация и да може да предотврати евентуален конфликт още в зародиша му. 

Не винаги обаче  се получава така на практика. Публична тайна в средите на гардовете е как преди няколко години един от крупните бизнесмени в града уволнил цялата си охрана, след като разбрал , че един от гардовете има връзка с омъжена жена от фамилията.   

В охранителните екипи все по-рядко намират място бивши полицаи, тъй като подготовката им явно вече  не е на ниво. За сметка на това обаче се ценят  професионалните войници и наемниците, които са работили в мисии в горещите точки на света или са били в чужди охранителни компании.  

Много хора от професията са с дълго CV, преминали са през десетки работодатели и изтъкват това като преимущество. За съжаление и работодателите го смятат за такива.

 

TrafficNews.bg