Предизборната кампания приключи, днес е ден за размисъл. Политиците имаха време за агитация от 26 април до полунощ на 24 срещу 25 май. Деня преди вота те трябва да запазят радиомълчание, защото по закон в деня за размисъл и в изборния ден агитация, както и огласяването на социологически проучвания, са забранени.

В събота подготовката влиза в окончателната си фаза – секциите се подготвят и запечатват до започването на деня за гласуване.

В България вотът е в един ден. Утре – 26 май, секциите ще отворят в 07:00 сутринта и ще работят до 19:00 часа. Централната избирателна комисия има право обаче да удължава изборния ден при необходимост. Ако в 19:00 пред избирателната ви секция има опашка, изборната администрация е длъжна да продължи да приема бюлетини, докато не гласуват всички желаещи.

Първите резултати от т.нар. екзитполове могат да бъдат огласени в 19:00 часа, а след това ще започнат да се появяват и данните от паралелното преброяване на бюлетините. ЦИК ще обяви окончателните резултати няколко дни след вота, след като бъдат обработени всички протоколи.

В страната секциите са 11 897, а зад граница сънародниците ни ще могат да пуснат своя вот на 191 места в 64 държави или общо 12 088.

На тези избори обаче Изборният кодекс въвежда принцип за уседналост, така че право на глас имат само хора, които в последните шест месеца са живели в България или друга държава от Европейския съюз.

6 374 924 са гласоподавателите у нас по избирателни списъци. В 3000 секции пък хората ще имат възможност за машинно гласуване.

С гласа си избирателите ще определят 17-те представители на България в новия Европейски парламент от общо 751 членове, избрани в 28-те държави – членки.