Разбира се, че сексуалността има изключително важно значение в човешкия живот. Влияе върху поведението на човека и отношенията му с околните, формира развитието на личността. И започва от... раждането.

Естествено, в целия процес не се включват само физическите промени, но и мислите, усещанията и желанията, които започват да се зараждат. Както и... градът, в който живееш. Как са съзрявали сексуално младите пловдивчани преди години? Отговор на този въпрос дава един кратък откъс от книгата на Димитър Пампулов "Моят Пловдив – брулени години", който ви предлагаме.

Васил и Златка Кожухарови, посвоему щастлива бездетна двойка, живееха тихо, почти незабележимо в стая на долния етаж. Плешивият мъжага, бивш участник в колоездачната обиколка на България, разправяше с гордост, че е печелил един от най-дългите етапи. А ние го възприемахме едва ли не като герой от войната. От Ямбол на гости пристигна племенницата им Петя. Готвеше се да кандидатства медицина. Приел за свой дълг, чичо й Васил набързо я научи да кара колело, а подтичвайки край нея, и ние с Емил яхнахме возилото. Петя, с налята фигура и дълга черна коса, се държеше скромно. Заедно с Гошо Григоров привечер се събирахме и играехме на карти.

Един скучен горещ следобед се мотаех из двора. Перо дремеше пред  открехнатата врата на бараката. Приближих да му сипя вода и чух отвътре някакво припряно шушукане. Инстинктивно спрях за момент, сетне се приплъзнах край спящия Перо и прекрачих в сумрака. Никакъв шум. Очите ми бързо се приспособиха към тъмнината. Скрити зад тезгяха, Гошо и Петя се целуваха. Лежаха на миндера в ъгъла голи до кръста.

Гърдите на Петя бяха по-големи, отколкото си ги представях. Замръзнал намясто пред поразителната гледка, без да ги стряскам, тихичко се измъкнах и дори притворих вратата. Изтичах задъхано горе в спалнята и зачаках, притулен зад пердето на прозореца. Минутите ми се сториха часове. Първа излезе Петя, която разсеяно оправяше косата си. Всичко й бе на място, само топчестите й обички, плътно прилепнали към ушите, проблясваха издайнически.

Малко след нея се показа и Гошо, който се зае с кучето, сякаш нищо не се беше случило. Прониза ме лудото прозрение, че двамата са гаджета. Вече Гошо не беше същият, от когото се възхищавах и на когото се осланях с онази любов, която по-малкият изпитва към по-възрастния. И Петя не беше същата. Бях ги причислил към категорията на възрастните. Не знаех как ще ги гледам в очите, гузен от разкритата тайната.

За някои сексуалното узряване настъпва по-рано с онази острота на сетивата, характерна за възрастта. При мене хлопаше на вратата. Пролетта също не е еднаква за всички – някои дървета цъфтят по-рано. А в Пловдив сексуалната пролет непреодолимо подранява – както по южните ширини. Срещу природата не се застава.