Новият коронавирус е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип, който причини глобална пандемия през 2009 година. Това обявиха от СЗО по-рано днес, призовавайки мерките за борба с разпространението на КОВИД-19 да бъдат облекчавани постепенно. 

Директорът на здравната организация Теодрос Гебрийзъс припомни по време на онлайн брифинг в Женева, че 18 500 души са починали от свинския грип, познат също като H1N1. Според списание "Лансет" обаче броят им е между 151 700 и 575 400. В данните са включени прогнозни изчисления на смъртността в Африка и Североизточна Азия, които не са взети предвид от СЗО, предава 24France.

Смъртността при пандемията от свински грип, която избухна през 2009 и приключи през 2010 година, всъщност бе доста по-ниска от прогнозираната при откриването на първите огнища в САЩ и Мексико. Тогава здравната организация бе разкритикувана за това, че преекспонира надвисналата опасност. По същото време бушуваше епидемия от сезонен грип, който, отново по данни на СЗО, убива между 250,000 и 500,000 души всяка година. 

COVID-19 се разпространява много по-бързо, като засега е отнел живота на 115,000 души, а заразените са над 1.8 милиона, смятат от СЗО. Гебрейзъс изтъкна, че в някои страни случаите се увеличават двойно да три-четири дни, но отбеляза също, че в страните, в които са въведени мерки за "ранно откриване, тестване и изолиране на случаите, както и установяване на контактните лица", вирусът може да бъде овладян. 

Повече от половината жители на земята в момента са в социална изолация и стоян по домовете си. Директорът на СЗО изтъкна, че глобалните ни контакти ще увеличат риска от нова вълна на вируса. Той допълни, че процесът на стихване на пандемията се очертава много по-бавен от избухването и, изтъквайки, че мерките не трябва да бъдат вдигани изведнъж, а постепенно. 

От СЗО коментираха още, че е необходима безопасна и ефективна ваксина, за да спре разпространението на вируса. Такава обаче се очаква след минимум година - година и половина. 

Гебрейзъс обави и че организацията не разполага с никакви доказателства за ефикасността на хлорохин и хидроксихлорохин срещу новия вирус.