Когато гледаме кадрите зад колоните на Министерски съвет, не бива да виним без да се замислим. Обикновено до агресия се стига по два начина – доминиране или страх и безсилие. В последните години полицаите не си вършат работата с пълния капацитет на техните законови правомощия. Натрупва се един гняв, който се изразява в подобни действия“, заяви Росен Йорданов – криминален психолог, който коментира в ефира на Nova кадрите на полицейско насилие, заснети зад колоните на МС миналото лято.

Журналистът Слави Ангелов, който също коментира темата,  пък припомни случай на полицейско насилие от далечната 1994г. , когато обаче според него се е процедирало по много по-адекватен начин по отношение наказания и разплитане на случая. Тогава самият началник на РПУ-то в София е събрал журналистите и е обявил за полицейски побой, в следствие на който младо момче с чисто досие е починало от раните си.

Йорданов пък припомни, че не бива темата да става обект на експлоатация заради политически интереси или пропаганда и заяви, че именно на антиправителствените протести през 2020г. е имало много случаи на обратно насилие от граждани към униформени.

„Истинското възмездие за хората, които са склонни към насилие, ще остане безнаказано. Ще бъде обвинена някоя изкупителна жертва нагоре по веригата. В същото време някой си отваря комисия, за да трупа дивиденти“, заяви психологът.

Тези полицаи са направили и друго нарушение, защото тази вечер им е било забранено да ползват палки, вметнаха още те.

„След като тези кадри станаха публични, имахме случка и на нападение в градския транспорт. Обществото ни е безкрайно разделено, нервно и разбито. В средата сме, зациклили в един преход, който научи хората, че правилата трябва да се нарушават и не знам как ще излезем от това“, коментира Ангелов.

Трябва да се направи проверка, а дисциплинарните наказания са неадекватни, заяви още журналистът.

„Тези кадри са на НСО, институция , подчинена на президента. Не знаем и какви са целите кадри, които са представени само пред съда. Нека не влизаме в конспиративни мисли“, заяви психологът по отношение крити ли са според него кадрите една година.

Според тях трябва да се направи задълбочено разследване, като се избяга от политическите интереси.

 

Държавата я няма. Полицията и прокуратурата трябва да съблюдават за мира сред гражданите. В случая това го няма и компетентните институции трябва да направят проверка –  защо прокуратурата не е образувала проверка, крит ли този запис и защо тези полицаи са подходили по този начин“, заключи Ангелов.