На 62-годишна възраст, внезапно почина големият кавалджия Матьо Добрев. За тъжната вест съобщи народната певица Катя Георгиева:

"Много рано ни напусна,приятелю❤Имаше още много музика да изсвириш и да топлиш нашите души ! Ще останеш завинаги в нашите сърца!Никога няма да забравим добрините ти! Обичаме те и сме сигурни,че ще бъдеш на по-добро място! ПОЧИВАЙ В МИР" - написа изпълнителката в личния си фейсбук профил.

Кавалджията Матьо Добрев е интересно явление в българската музика. Той е роден на 24 март 1957 г. в Стралджа. Както самият той казваше: „Това е кавалджийски край“…

И наистина, представете си идиличната картина: равната Тракия и стадата, които пасат по полето. Под единственото дърво е седнал овчарят и свири на кавал. Прозвучава бавна мелодия… В самота свирачът измисля мелодии и изпробвал техники. После показва на друг кавалджия и така нататък. А в празник всички се надсвирват и се вихрят хора и ръченици. Така се създават традициите, стиловете и музикалните диалекти в българската народна музика…

В среда, близка до описаната, е израснал Матьо Добрев. Баща му е един от най-добрите кавалджии в Стралджа. Учил се е от „класиците“ Драган Карапчански и Никола Ганчев.

Новото битие, в което е поставена страната е променило и отношението към празниците. Поради забрани или заради забързания ритъм на живота закърняват връзките, свързващи битието с природната цикличност. Останал е навикът, който затваря обредността в семейната среда. Но времето за труд и наслада категорично е разделено.

Големите празници се свързват със сватбата или изпращането на войник… Пищността на събитие се превръща в престиж за фамилията. Поръчва се „сватбарски“/професионален/ оркестър, в който свирят музиканти, известни и харесвани от общността, които да създадат настроение и да рушат табута. Те пък се нагаждат към чувствителността на слушателите си. Сватбарските оркестри функционират в условията на нова обредност, пише musicmemory.eu

За чувствителното и впечатлително момче, попило интонациите на своя край, всичко в тази реалност е интересно. Така едва на осем години, Матьо тръгва по сватби с баща си, за да бие тъпана… Но вниманието му е обсебено от кавала. Спомня си как става рано, за да разучи бавна мелодия. Как с часове се упражнява, за да постигне нов тон. Има ред интересни случки, които показват, че изучаването на инструмента и усвояване на майсторството ще се превърнат в негова съдба. Вероятно и бащата усеща, че малкият има талант.

Сериозно с музика започва да се занимава при създаването на оркестър „Стралджа“. На 12 години прави и първите си записи в радиото. Творческият му път се свързва с различни групи и състави, защото меката и топла звучност на неговия кавал пасва навсякъде. Матьо има ухо и сърце за всичко ново, което се случва наоколо. Впуска се в импровизации, разширява диапазона на кавала и прави възможно по-сложно интониране. Постепенно се превръща в авторитет за музикантите в популярните жанрове. Както казват неговите колеги, „всички кавалджии вървят след Матьо.“

Известно време е бил учител по кавал в СМУ “Филип Кутев“ в Котел. Там той сериозно работи с новото поколение музиканти. Световно известният кавалджия Теодосий Спасов твърди, че музикантът е имал сериозно влияние над него.

От 1996 г. Матьо Добрев свири в оркестър „Тракия“ на Иво Папазов – Ибряма. Заедно изнасят концерти на различни континенти. Средата на отлични музиканти като акордеониста Нешко Нешев, бас китариста Ради Казаков и особено на Ибрям, развиват още повече творческата му инвенция. Участва и в интересната формация „Виртуозите на Тракия“, с която са поканени да участват в Коледен концерт в Брюксел, организиран от Фондация „Йехуди Менухин“.