Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма по-висша ценност от живота. Не можем да губим лекари, учители, възрастни. Много колеги лекари са болни, много починаха, изпълнявайки своя дълг. Няма да бъда министърът,  който ще предаде усилията им в името на пациентите. С тези емоционални думи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви новите ограничителни мерки, които на практика са локдаун на държавата. 

"Разумът и сърцето ми казват, че трябват нови мерки , които да ограничат заразата. Днес предложих нови мерки, които обсъдих с министър- председателя. Те трябва да влязат от петък, като преди това се гласуват в Народното събрание", обясни той.  

Мерките са следните :

- Удължаване до март на извънредната епидемична обстановка

- Затварят се училища, детски градини и ясли - учениците минават онлайн

- Преустановяне на практики , стажове и извънкласни дености 

- Преустановяване на организираните спортни мероприятия, конкурси, семинари и частни тържества - сватби и пр. 

- Преустановяване работата на заведенията за хранене, игрални зали, барове и др. Остават да работят само доставки по домовете. 

- Преустановяване на  работата всички големи магазини , с изключение на хранителните магазини, аптеки и банкови и финансови институции. 

- Спират се всички организирани екскурзии

Предстоят промени и в заповедта за "зелените кордори" за възрастни хора. 

Ние не налагаме локдаун , всички ще го наложим . Трябва да се обедими в името на живота, заяви министърът. 

„Само живите могат да вдигнат една държава накрак. Няколко седмици ще са равни на хиляди спасени животи. Предстои Коледа. Милиони празнуват. Всички имаме нужда от светлина, надежда, че всички ще посрещнем светлината на празника в домовете си. Ще направим така, че за Коледа да се отхлабят мерките. Ще имаме резултат след 21 дни. Такива са данните на науката. Ще дадем на системата време. Това е целта ни. Тази битка ще бъде спасена с ред , дисциплина и науката. Предложените мерки са на базата на експертните данни и те засягат много сектори. Министерски съвет ще обсъди предложните мерки и ще вземе решение. От всички данни, от всички Европейски държави, тези мерки ще дадат резултата най-рано след 8 дни. Очакваме след 2 седмици до 21 дни да има резултат. Не сме обсъждали детайли. Ще обсъдим с всички секторни министри тези мерки, за да изчерпим всички детайли. Очакваме преди празниците да има резултат. Показателите, които следим, за да отхлабим мерките - много е важен броят на постъпващите в лечебните системи, както и броят на починалите – от лекари, до учители и млади хора. Категорично няма да въведем КПП-та, те не дават резултати”, каза министър Ангелов.