"Зелените коридори" за пазаруване на възрастни хора над 65 години отново ще бъдат променени. Това стана ясно по време на извънредния брифинг на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Проблемът с коридорите за възрастни така и не намери консенсус. Ще останат само сутрин, ще има промени. Сега ще обсъдим часовете и се надяваме този път наистина да постигнем консенсус, за да опазим живота на най-застрашените", посочи проф. Ангелов. 

Припомняме, че първоначално коридорите бяха сутрин от 9 до 11, но възрастните нямаха право да пазаруват в друго време. После се преместиха следобед за хранителните магазини от 13:30 до 16:30, но пък мярката бе просто забрана на хора под 65 г. да пазаруват в този диапазон. Какво следва, все още не е ясно. 

Пълен локдаун от петък - затварят училища, градини, ресторанти, казина и моловеОчакваме първите резултати след 20 дни, заяви проф. Костадин Ангелов

 

Ще се въведе и друга важна промяна - ще може да се хоспитализират хора със симптоми на ковид-19 в отделенията за това и без да имат положителен PCR тест. 

"PCR тестове никога не са били задължителни за постъпване в болница, задължителен е за ковид-19 структура, но предстои промяна – при лабораторни находки, образни изследвания и клинични данни, че човек в болен, PCR тестът няма да е задължителен", посочи Ангелов.