България е на 11-то място по заболеваемост с коронавирус в Европейския съюз.

„В България са регистрирани 23 569 случая за изминалата седмица, като така 14-дневната заболеваемост нарастване със 102% спрямо предходната седмица. На 11 място в Европейския съюз сме с рекордната до 665,4 заболеваемост на 100 000 хиляди души“, посочи доц. Ангел Кунчев, национален здравен инспектор.

Той поясни, че заболеваемостта варира регионално от 137 на 100 000 души в Кърджали до над 1000 в Габрово, Кюстендил и София-град.

„Ръстът на болнично лечение също нараства, както и на хората, приети за интензивно лечение -6,4% от всички хоспитализирани, но продължава да расте. 408 души са в реанимациите и 5095 карат в средна и тежка форма в болница“, посочи Кунчев.

14 дневната заболеваемост надхвърля 250 на 100 000 в Европейския съюз при 86% от държавите , като едва в четири – Норвегия, Исландия, Финландия и Норвегия заболеваемостта е по-ниска.  Над 2 милиона души са болни, 49 264 са починали в ЕС.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че в болницата от 1 до 22 ноември  са прегледани над 4000 души за съмнение за коронавирус, а 770 от тях са останали за лечение.

Проф. Мутафчийски от ВМА посочи, че от 221 легла във военните болници 218 легла са заети.

„ВМА беше една от първите болници, които се включиха в борбата срещу КОВИД-19. Натискът върху нашите лечебни заведения, както и за всички останали в сферата на здравеопазването, е огромен“, посочи проф. Мутафчийски.

Той посочи още, че от четиримата повторно заразени медици в техните болници - двама лекари, мед сестра и администратор, периодът на повторното заразяване е 5-8 месеца. При двама от тях има по-тежка клинична картина при повторното заболяване, при другите двама по-леки симптоми.

„Беше създадена система за четирикодово известяване и вдигане на мерките в системата. Към този момент имаме десеткратно намаление, регистрирани от военно-медицинската служба заради мерките, които предприехме“, посочи Муфачийски.

Най-голям е обаче проблемът с персонала посочи шефът на Александровска болница проф. Борис Богов.

 „184 легла са заети с възможност да се увеличат със 120, но няма персонал. В ковид отделенията има извън инфекционисти и белодробни, имаме дори психиатри. Не са си тръгвали от месец от заведенията и това създава изключителен дискомфорт. Имам апел към лекари 5 курс и стажант-лекари, заповядайте в отделенията за ковид-19“, помоли прод. Богов.