Съдебни центрове по медиация ще бъдат създадени у нас. В звената ще се решават извънсъдебни спорове, като по някои дела тази инстанция ще е задължителна. Това е разписано в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, който днес Министерският съвет одобри.

Един от ключовите фактори за ефективността на съдебната система е свързана с необходимостта от регулиране на натовареността на съдилищата, от която зависи в огромна степен качеството и бързината на правораздаването. Медиацията е един от способите за преодоляване на неравномерната натовареност на съдилищата, водещ до икономия на ресурси и време и намаляване на административната тежест на производствата.

Целта на предложените промени, сред които са създаването на съдебни центрове по медиация и въвеждането на задължителна медиация по определени граждански и търговски спорове, е да се институционализират усилията за доброволно уреждане на спора, с оглед постигане на бързина чрез избягване на значително по-продължителната и сложна съдебна процедура. Така ще се постигне и баланс на интересите на страните. Подпомагани от медиатора, те ще участват при окончателно регулиране на отношенията, предмет на делото.

В резултат на измененията ще бъде утвърдена културата на споразумението като начин за решаване на спорове, което досега е много слабо познато. Също така ще се увеличи използването на извънсъдебната медиация, което ще гарантира и интересите на страните.