Лекция, посветена на 100-годишнината от подписването на изключително тежкия за България Ньойски договор, сполучливо наричан още "Ньойски диктат" ще се проведе на 16 ноември, от 16:30 часа в зала 6 на Дома на науката и техниката. Специален гост-лектор на събитието ще бъде Янко Гочев, член на Пловдивската адвокатска колегия и историк, който има изключително задълбочени познания по тази проблематика.

   Адвокат Гочев е много популярен в социалните мрежи с интересните факти от историята на България, които рядко намират място в учебниците по история. Някои от неговите изследвания са издадени под формата на книги, включително няколкотомни. Присъствието на Янко Гочев е заявка за изключително интересно мероприятие, тъй като неговите изследвания и изводите, които е направил могат да дадат нов, интерес прочит на историята.

На 27 ноември 1919 г. е подписан Ньойският мирен договор. България след Балканските войни се намира в почти пълна изолация - и на Балканите, и в Европа - на прага на Първата световна война. По силата на договора България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 зл. франка. От нея са откъснати територии с обща площ 11 278 кв. км, населени с компактно българско население.

На Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия) са предадени Царибродска околия, част от Кюстендилското краище, 18 села от Трънско и Знеполско, 8 села от Кулско.

С Гърция се потвърждава границата по Букурещкия мирен договор от 1913 г. Отнети са Западна Тракия и Южна Добруджа.

За 37 години страната трябва да изплати репарации в непосилния размер от над 2 млрд. франка; налагат се и тежки натурални вземания - въглища, добитък, храни. България фактически е лишена и от армия - предвижда се наемната войска заедно с полицията и граничната охрана да не надхвърля 30 хил. души.

От отделените територии в следващите 3 години в България пристигат над 100 хил. бежанци. 600 хил. българи остават отвъд граница.

Несъмнено Ньойският диктат е един от най- жестоките удари по страната ни.  Версайската система от договори, сключени със загубилите страни от страна на Антантата, поставят на колене и другите държави от Централните сили. Много историци и познавачи посочват, че тези договори са една от преките причини за въвличането на света в най-кървавата война в историята на човечеството, а именно - Втората световна война.