Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се отбелязва както в България, така и в Северна Македония.

„Гоце Делчев е символ на свободата, един от най-великите революционери, герой, идеолог“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в словото си по повод тържественото отбелязване в Благоевград на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

„Историята, много хора казват, трябва да се чете и да се знае, не трябва и да се забравя. И това наистина е така. Но историята също така трябва да се разбира. Героите трябва да се почитат, но и да се разбират техните идеи и завети“, посочи премиерът. Петков подчерта, че Гоце Делчев е човек, който ясно разбира вредата от шовинизма като за него “светът е единствено поле за културно съревнование между народите”.

„Не е ли странно някои да се опитват да използват точно признателността към този герой за разделение. Нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разделя нас, хората от двете страни на границата, които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади, училища на него?“, заяви в словото си премиерът Кирил Петков. По думите му, ако сме разбрали историята и следваме принципите на великия революционер, се нуждаем от промени точно в тази посока. „Защото както казва Гоце Делчев - труд и постоянство – това е силата, с помощта на която човек става най-велик при всяко начинание“, завърши министър-председателят.

Преди тържественото отбелязване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев и кметът на Благоевград Илко Стоянов проведоха среща.

„Това е ден, в който свеждаме глава пред делото на този велик революционер. Той е част от историята на България и Благоевград. Той е Апостола на свободата за македонските, но и за тракийските българи. Живеем във времена, които постоянно ни поставят пред изпитания. Но неговият пример ни показа как да се оповаваме на вярата и надеждата. Трябва да търсим това, което ни обединява, а не това, което ни разединява. Нека помним, нека знаем, нека бъдем достойни наследници на Гоце”, заяви в словото си кметът на Благоевград Илко Стоянов.

„В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи, с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чиито живот и дело не се побират в граници и епохи”, заяви Румен Радев.

„Само месеци след Възкресението си през 1878 г. свободна България беше разпокъсана, а Македония и Тракия - отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да изгаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода, защото имаше хора, имаше революционери като Гоце Делчев”, каза още той.

По думите му през целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, социалната справедливост и братството между хората. „Думите му, че възприема света само като поле за културно съревнование между народите описват най-добре мащаба на идеите и на убежденията на тази невероятна личност”, посочи Радев.

„Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме така, както би желал и самият Делчев, защото и приживе той събираше, обединяваше и се бореше срещу разделението и нашата обща слабост”, каза той.

И добави: „Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята силата и честността, с които той ръководеше освободителното движение, нашите предци възпитаха у себе си смелост и сила, с които отстояваха един светъл идеал, свобода и достойнство за всяко човешко същество”.

„Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред. Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата история. Вечна памет пред живота и делото на Гоце Делчев”, завърши президентът.

 

Снимка: Илюстративна