10 530 деца са приети на първо класиране в столичните детски градини. Кандидатствалите са 19 903, като 2227 от тях са поискали да се преместят в друга забавачка, а общо свободните места са 13 948.

Това стана ясно при обявяването на първо класиране за прием в общински самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителни групи в общински училища с прием септември 2019 година.

Некласираните са 7146, те ще се борят за оставащите 3500 свободни места на второ класиране, което е на 24 май. Третото класиране е на 7 юни, а четвъртото на 21 юни.

Всички родители ще получат имейл с информация дали имат място.

Зам.-кметът по образование Тодор Чобанов обясни, че от 2006 г. в столицата са построени 92 нови сгради на детски градини. В момента се реконструират 7 градини, а през тази година предстои строителството и на 8 нови сгради.

Новото при приема през тази учебна година е че няма да има разлика в точките за постоянен, или настоящ адрес в административния район на детската градина. И двата адреса носят по 2 точки.

Деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, се разпределят в първа група независимо от постоянния или настоящия им адрес. Работещите родители пък получават също по 2 т., вместо по 1.

Друга промяна в правилата за прием е, че бележките от личен лекар за удостоверяване, че детето страда от хронична болест няма да важат, родителите трябва да предоставят решение от ТЕЛК.

Намалена е и квотата за прием на хлапета с хронични заболявания от 5 на 3 в група.

Само 2, вместо 3 деца със специални образователни потребности ще има в една група.