Напрежение и сблъсъци на жълтите павета в София в първия работен ден на парламента. Бомбички, павета и домати летяха към полицаите, докато народните представители опитаха да дадат старт на новия парламентарен сезон. Така започна 2 септември - денят на предизвестения сблъсък между протестиращи и управляващи. По средата се оказаха служителите на реда, 20 от които вече са в болница. 

Още в ранни зори сградата на бившия Партиен дом, в който от тази есен ще заседава българският парламент, осъмна обграден от полицаи с жълти жилетки. В палатковите лагери тази нощ имаше значително повече хора от обичайните дежгурни, а сутринта към Триъгълника на властта започнаха да се стичат протестиращи. Според присъстващи сутринта на място там е имало между 1000 и 2000 души, но към площада се стичат още хора. 

Депутатите успяха да стигнат до новата зала, в която ще заседава парламента през коридор, осигурен от полицията. В залата  пристигнаха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Премиерът Бойко Борисов не дойде, а депутат от БСП поиска той да бъде поканен. Държавният глава излезе, за да произнесе слово пред народните представители и в същия момент парламентарната група на ГЕРБ напусна демонстративно залата. "Бягството няма да ви спаси" коментира Радев от трибуната и  призова за оставка на целия кабинет начело с министър - председателя. Той призова да не се допуска съставяне на експертен кабинет в рамките на този парламент. 

ГЕРБ обвиниха президента, че си е присвоил суверенитета в държавата, нарушавайки конституцията. БСП, в лицето на Корнелия Нинова очаквано също поиска оставка на кабинета. ДПС направи изненадващ ход и от там поискаха оставките както на кабинета, така и на президента, като го обвиниха. че с действията си причинява ерозия на държавната власт. 

Докато обаче в залата всички политически сили призоваваха /поне на думи/ за запазване на социалния мир, то отвън напрежението растеше всяка секунда. 

Група протестиращи се обита да обърне бусове и коли на жандармерията, започнаха да хвърлят камъни и бомбички срещу униформените. Полицаите с жълти жилетки, бяха заменени със служители със защитни облекла , каски, щитове и палки. Протестиращи се опитаха да пробият кордона и да влязат в Народното събрание. Част от демонстрантите хвърляха димки и започнаха да пръскат полицаите с лютив спрей, в отговор на това униформените също извадиха флакони с газ. При сблъсъците пострадаха полицаи, журналисти и протестиращи. 

По -късно от СДВР съобщиха, че има 20 пострадали полицаи. Обгазени са екипи на bTV и NOVA.  Директорът на столичната полиция ст. комисар Георги Хаджиев заяви, че са подложени на непрекъснати провокации и предупреди, че ако това продължи полицаите ще използват физическа сила. 

Политически коментатори в новинарските блокове на националните телевизии коментираха, че очевидно се търси провокация и че освен автентичната енергия, на площада има и провокатори, които опорочават протеста. На този етап обаче няма коментари кой стои зад провокациите и кой има интерес от това протестът да бъде окървавен. 

Представителите на "Отровното трио" Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов заявиха, че след 56 дни вече трудно контролират протеста и не могат да гарантират сигурността на площада. 

В момента ситуацията в Триъгълника на властта продължава да е напрегната. Обърнат е контейнер за боклук и протистиращи замерят полицаите с отпадъци. 

Броят на жандармеристите на площада се увеличава. Протестиращите настояват за оставка на провителството и главния прокурор. 

TrafficNews продължава да следи ситуацията в столицата и да предоставя актуална информация на читателите си.