Нови искания имат протестиращите в Пловдив. Освен с управлението на страната, те са несъгласни и с носенето на маски в училище и 5G мрежите на мобилните оператори. „Не на маските в училище”, „Децата ни искат да дишат”, „Маските са болест” е изписано на плакатите, които демонстрантите донесоха тази вечер пред сградата на Община Пловдив.

Те настояват също и за оставката на д-р Калин Калинов, който оглавява дирекция „Здравеопазване” в общината. Искат и прозрачност за дейността на Фондация Пловдив 2019.

„Всички тук сме обединени - кой срещу правителството, кой срещу маските и 5G мрежите. Исканията остават непроменени, а именно падане на правителството, незабавно, служебно правителство и честни избори, оставката на властта”, заявиха организаторите на протеста, а площадът се огласи от викове „Оставка”.

Относно днешния доклад на Европейската комисия, протестиращите коментираха, че това е „звучен шамар за правителството и прокуратурата”. Според тях докладът показва много корупция по високите етажи на властта.

Носенето на маски път определиха като опит да им бъдат запушени устите с парцали. „Пред РУО преди седмици поискахме маските да бъдат препоръчителни, а не задължителни, затова сега се включваме в протеста. Готови сме да искаме и оставката на министъра на образованието, ако не се съобрази с това наше искане. Маската скрива вашата идентичност. Насилствената маска пречупва волята и жаждата за живот при децата. Губи се нашата идентичност. Маската е, за да мълчим. А ние искаме да говорим, за да изразим нашето мнение, че маската е препоръчителна. Ако заповедта за маските не падне ние ще искаме оставки и ще протестираме”, заявиха гражданите, които се обявиха и срещу местното управление.

Един от организаторите пък отбеляза, че напоследък на протестите липсват представители на опозиционните партии. Това ли са хората, които искат да управляват България, попита той.

Протестът ще премине по главната улица, после на площад Съединение, след което към областна администрация, защото там е властта. Междувременно ще блокират кръстовища. Имат разрешение до 22 часа, след това време протестът ще бъде гражданско неподчинение.