На 30.01.2018г. изтича първият краен срок за подаване на проектни предложения по обявена процедура за подбор на проектни предложения: BG16RFOP002-2.013 МИГ-Община Марица М08 „Подобряване на производствения капацитет в МСП на територията на МИГ“.

СНЦ „Местна инициативна група – Община Марица" кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2 „Капацитет за растеж на МСП“ по обявената процедура за подбор.

Целта на процедурата е: Повишаване на конкурентоспособността на местната икономика на територията на МИГ - Община Марица чрез повишаване на производителността и експортния потенциал на МСП на тези територии, увеличаване на тяхното участие във веригата на добавена стойност и ускоряване на постигането на пазарна устойчивост при условията на силно динамична икономическа и конкурентна пазарна среда с цел подобряване на производствените процеси, повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал на предприятията.

Приложимият режим на помощ по обявената процедура за подбор на проекти е помощ „de minimis” съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 г. относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функциониране на Европейския съюз към помощта „de minimis“.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие на основание Споразумение № РД50-195/29.11.2016г. за изпълнение на Стратегия за Водено от общностите местно развитие.

Проектите по обявената процедура следва да се изпълняват на територията на Община Марица.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 900 000 лева.

Допустими по процедурата са проекти, включващи следните дейности:

1. Подкрепа за общи производствени инвестиции за подобряване на производствения капацитет за растеж чрез ефективното и ефикасно използване на факторите на производство и чрез изграждането на възможности за възприемане и адаптиране на европейски и международни знания и технологии.

2. Дейности за информиране и публичност.

Подаването на проектните предложения по процедурата се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Пълният пакет документи и Насоките за кандидатстване по процедурата са публикувани на следните интернет адреси: www.leader-maritsa.eu и www.eumis2020.government.bg.