Най-много голяма липса има при учителите по математика и физика. Трудно е да мотивираме млад учител да работи в по-малко населено място. Най-много учители трябват по математика и физика. Това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на БТВ.

"Учителите казват, че в последните няколко години има напредък и положителни тенденции. В момента началната заплата на млад учител е 860 лв., а от първи януари трябва да стане 920 лв.", каза той.

Вълчев информира, че около 60 хил. деца ще прекрачат за първи път вратите на училищата в цялата страна. "От миналата година вече имаме данни за всяко дете, което липсва в образователната система. Всички институции работят по тази тема. Около 60 хил. са и децата, които са проблемни и има риск да отпаднат от системата", добави министърът.

"Трудно е да се следи всяко дете, особено при тази мобилност. 14 000 деца са отпаднали от системата. Повече от 8000 от тях са заминали за чужбина с родителите си. Целта ни е децата да бъдат обхващани още на 4-5 години", добави той.

Вълчев каза, че се помага на близо 300 български училища в чужбина. От друга страна, в България се полагат мерки за намаляване на тежестта на раниците чрез оптимизиране на учебните програми. "В момента изготвяме общински програми – трябва да се оптимизира разпределението – за свръхзапълването на училищата. Критерият близост е важен. Тази година нямахме злоупотреби със системата", добави той. Той напомни, че тази година са ремонтирани рекордно много училища. "Говорим за над 1100 заведения, които бяха ремонтирани по ОП "Региони в растеж". Искам да се извиня, ако някъде има неудобства", каза още Вълчев.