Разправията около калпавия ремонт на Ларгото в столицата най-вероятно ще се реши в съда. Напуканият купол над археологическите находки от древна Сердика и разбитите плочки пред Министерски съвет станаха повод за размяна на обвинения и упреци между фирмата строител, Столична община и културното министерство. Задаващият се наложителен ремонт ще бъде трети след приемането на обекта през 2016 г.   

Как да се намери изход от ситуацията умуваха на спешна среща днес в Министерството на културата министър Боил Банов, ресорният зам.-кмет на София Тодор Чобанов, главният архитект на София Здравко Здравков, зам.-директорът на Регионален исторически музей - София Борис Чилев и проектантът по проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" арх. Христо Генчев.

В крайна сметка от ведомството на Боил Банов обявиха, че министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата строител, ако тя откаже да отстрани констатираните повреди по обекта в рамките на гаранционния срок от 5 години.

Изпълнител на проекта е консорциумът ЗЗД "Антична Сердика" с водещ партньор "Пътища и мостове" ЕООД. В обединението участват също "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой - Варна" ЕООД и "Финанс груп 2013 г.". Проектант е "Пътстрой - Варна". 

"Многократно в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе мерки в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да отстрани констатирани проблеми по проекта, но досега такива не са взети. Затова ще предявим претенция по съдебен ред за неизпълнение към строителя", се закани министър Банов. Той уточнил, че на проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на проекта.

„Очакваме строителят да изпълни своя ангажимент и да се задейства съответната клауза по закон за спазване на гаранцията”, смята и зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов. Според него е важно, че министерството откликва на сигналите и изпълнява своята част от договора.

На срещата е обсъдена възможността след допълнителния анализ от страна на проектанта арх. Генчев при необходимост да представи проектантски решения, които ще направят конструкцията около куполната част и отводнителната система по-надеждни.

По време на разговорите е постигнато съгласие, че ако строителят приеме искането да отстрани констатираните проблеми, то възложените работи по детайлите ще бъдат изпълнявани под ръководството на проектанта, който се ангажира лично да присъства и контролира дейността през цялото време. В противен случай ще бъде наета друга фирма, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от съдебната претенция към ДЗЗД "Антична Сердика", изпълнила обекта.

"Нашата цел и желание е да се направи всичко възможно този проблем да бъде решен дългосрочно и по най-бързия начин", смята министър Банов. Според него е възможно това да стане до дни.

Представителят на консорциум „Антична Сердика” Росен Колелиев обаче не е съгласен, че новият ремонт трябва да е за сметка на строителя. Според него възникналите проблеми са заради проектирането и  начина на поддръжка на съоръжението.