Служители на сектор „Киберпрестъпност” в ГДБОП са провели три успешни акции срещу сексуалната експлоатация на деца в интернет. Антимафиотите са извършили поредица от арести, до които се е стигнало след няколкомесечни разработки. Установени са хора, които извършвали чрез принуда блудствени действия на деца на възраст между 9 и 13 години.

Под заплаха, децата били заснемани през интернет комуникатор, а създадените с тях порнографски файлове били разменяни с други хора по света. До момента са установени „съмишленици“ на българските граждани и от други страни от Европа, като данните от разследванията ще бъдат предоставени на Европол.

Един от арестите спецполицаите от ГДБОП извършили след получена информация от партньорска служба. Сигналът бил за секретна комуникация между заловен от тях мъж, който в момента на ареста обменял данни и файлове, съдържащи детска порнография, с български гражданин. При задържането в Разград от компютъра на арестувания антимафиотите придобили информация за други негови контакти, с които обменял забранените файлове. Извършителят е направил пълни самопризнания пред полицейските служители.

В рамките на проведено разследване, под наблюдението на Районна прокуратура – Габрово, бил задържан и 35-годишен мъж от Крумовград, за когото служителите на ГДБОП установили, че в продължение на един месец, чрез заплашване и принуда, заснемал блудствени действия с 9-годишно момиче. Материалите разменял в специализирани онлайн платформи за обмен на файлове. 

За обмен на забранени материали в такава платформа бил задържан също 26-годишен от Плевен. При акцията, под наблюдението на Плевенската районна прокуратура, е иззет компютър, в който са намерени над 4000 файла със сексуално съдържание, с участието на деца на възраст до 7 години. Мъжът признал за извършваната престъпна дейност – разпространявал детска порнография чрез т.нар. пиър-ту-пиър (потребител към потребител) мрежи в период от няколко години.

Действията по разследванията продължават. Акциите са част от системните действия на сектор „Киберпрестъпност“ в ГДБОП за борба със сексуалните насилници на деца в страната в отговор на изключително опасните криминални посегателства.

Снимката е илюстративна!