Ковид кризата само забави, но в никакъв случай не реши проблема с липсата на кадри за бизнеса. Развитието на българската икономика доведе до много силна конкуренция между работодателите за всеки един служител, независимо дали са опитни експерти в дадена област или са начинаещи кадри. Затова е много важно вашата компания да е желан работодател, която, търсещите работа да свързват като място с добро възнаграждение, добра работна етика и осигуряваща допълнителни стимули за своите служители.

Какво представляват допълнителните придобивки и защо са важни?

Допълнителните придобивки са важен пакет от инструменти за всяка компания, който може да бъде използван, за да се привличат и задържат служителите. Това са различни финансови и нефинансови стимули, с които можете да възнаградите вашите служители над работната заплата, която те получават за своя труд. Много често именно те, а не работната заплата, повишават мотивираността и ангажираността на служителите. Причината основно е свързана с очакванията на служителя да получава месечната си заплата редовно за труда, който е положил, докато често допълнителните придобивки са свързани с представянето, с постигнати резултати, с допълнителни усилия, които служителят е положил.

Кои са най-предпочитаните допълнителни придобивки от служителите?

Поради голямото разнообразие от придобивки, можем да отбележим, че не всяка от тях е еднакво атрактивна за служителите. Дори има такива, които не постигат никакъв ефект, поради липсата на интерес и приложимост. Добре е да познавате вашите служители и техните интереси, преди да пристъпите към избора на придобивки.

Покритие на разходите за транспорт

Тези придобивки са ценни за служители, на които им се налага да пътуват повече до работното място и нямат осигурен за целта транспорт или служебен автомобил. В настоящия период, когато цените на горивата са относително високи и това неминуемо се отразява на семейния бюджет, тази придобивка би била високо оценена. Вие можете да определите месечен бюджет, който е еднакъв за всички служители, независимо от дистанцията от техните домове до тяхната месторабота. Иначе ще ви е доста трудно да управлявате бюджета, ако трябва да съобразите размера на компенсацията за всеки отделен служител. Друга форма на подобна придобивка е картата за градския транспорт. По този начин ще стимулирате наетите при вас да използват повече градски транспорт, за да идват на работа, като им предоставяте сума, която да покрива цената на месечна карта. Разбира се, важно условие е до местоработата да съществува удобен градски транспорт, иначе подобна мярка би била напълно безинтересна за служителите и вероятно ще постигне обратен ефект.

Допълнително здравно осигуряване

Допълнителното здравно осигуряване е наистина ценна придобивка. To предоставя възможност на вашите служители да посещават реномирани здравни специалисти или здравно заведение, когато имат здравословен проблем, без да плащат за това. Именно това е и причината тази придобивка да е толкова предпочитана, тъй като за всеки от нас здравето е основен приоритет.

Ваучери за храна

Служителите оценяват високо ваучерите за храна, тъй като осъзнават, че чрез тях облекчават семейния си бюджет. Сумата от 200 лв, освободена от данъци, позволява на фирмите да предоставят по-атрактивна месечна сума на своите служители. Развитата мрежа от търговски обекти, възможността за заплащане на битови сметки, както и на туристически услуги, ги превръщат в ценен платежен инструмент.

Карта за спорт

Подобно на ваучерите за храна и допълнително здравно осигуряване, картата за спорт е една от най-масовите, но и най-предпочитани допълнителни придобивки в България. Все пак трябва да имате предвид, че тя няма тази масовост, каквато имат другите две, поради няколко причини. Не всички служители обичат да спортуват, а някои и не разполагат с необходимото време. Карта за спорт обаче е добра идея, тъй като физическата активност подобрява цялостното състояние на служителите, предотвратява прегряването на работното място и дори може да подобри екипния дух, ако колегите спортуват някъде заедно.

Гъвкаво работно време

Гъвкавото работно време е социална придобивка, която е трудно измерима, тъй като няма материално измерение. Все пак нейната атрактивност се прояви именно в началото на Ковид кризата, когато много от служителите преминаха на т.нар. дистанционен режим на работа. Работата от дома даде една гъвкавост и възможност на хората да свършат някакви лични ангажименти в работно време, като компенсират в извън работно. Въпреки че вече не се налага да се работи от вкъщи поради риск от Ковид, възможността да се работи с гъвкаво работно време и от вкъщи, си остава все толкова популярна и предпочитана от някои служители. Ако спецификата на дейността ви го позволява, ние ви препоръчваме да добавите това като допълнителна придобивка.