Пловдивчанин остана без вода в собствената си къща, след спор със свой съсед. Кранчето било спряно, след като Николай Попов получил писмо, с което комшията му го приканва да му заплати 5 000 лв., разказва потърпевшият пред TrafficNews.bg. До водната сага се стигнало 8 години, след като Попов закупил парцел и си построил къща в района на Гребната база. 

"Къщата бе на втора линия от пътя, под който минаваше водопродводът. Тогава със съдеда ми, който бе на предна линия, се договорихме да прекараме тръба през неговия имот, така че да мине през моя", разказва той. За целта бил изготвен проект, а от ВиК поискали нотариално заверена декларация, с която въпросният комшия да заяви, че дава разрешението си тръбата да минава през неговия двор. По проект водомерната шахта се намира в двора на неговия комшия. Там се намират също кранът и водомерът. ВиК допускат това, защото в противен случай съоръженията трябва да се намират на пътя, а това е невъзможно, твърди още пловдивчанинът. 

"Аз бях човекът, който плати за всичко, по разбираеми причини. ВиК одобри проекта, издаде ми необходимите разрешители, прекарахме вода. Така си живяхме мирно и кротко в продължение на осем години", споделя още Николай. 

Край на добрите отношения настъпва преди три месеца, когато съседът започва да иска пари от Николай. Заплашил, че ако не му даде въпросната сума, ще спре водата в дома му. 

"Твърдеше, че бил построил шахтата и че не съм заплатил труда на сина му. Даде ми един хвърчащ лист. Казах, че няма да му дам тези пари. Той ми изпрати писмо до пощата, в което казва, че трябва да се свържа с него. Не го направих," спомня си Николай. Комшията се позовава на измененията в Закона за устройство на територията, според които при възникване на подобни отношения се изисква подписване на договор. Към момента на построяване на дома му обаче, действащите разпоредби са съвсем различни и са спазени - водното дружество изисква единствено попълнена декларация от страна на съседа на Николай. 

"Той пише: Ние нямаме договор с теб и твоя съсобственик, защото по ЗУТ няма договор, а декларация. Аз оттеглям своята декларация. Ако не се свържете с мен, ще ви спра водата", преразказва прочетеното потърпевшият. Той обаче не вярва, че ще се стигне дотам. Преди три месеца обаче съседът му изпълва заканата си - спира водата в дома му. 

Николай подава жалби в полицията, ВиК и прокуратурата. 

"Полицията каза: Ние не сме ВиК, но ще ви приемем оплакването. ВиК каза: Какво искате от нас? Вие имате вода. Имате договор, получавате сметки. Имате държавно становище за разрешение за вода", споделя Николай. Месец, след като сезира прокуратурата, Николай отива на място, за да провери дали има движение по случая. Проверката обаче все още не е приключила. Служителите на Второ РУ събират необходимите сведения и ги предават на прокурора. Отправя устно запитване до ВиК дали е възможно да прекара вода от друг свой комшия. От водното дружество обаче изтъкват, че това не е възможно, тъй като Николай отчита потребление всеки месец и дори получава сметки.

"Още по-хубавото е, че те наистина ми пращат фактури - в тях пише, че дължа 15 лева, 20 лева …. Всеки месец", твърди той. 

"От цялата тази история стигам до извода, че трябва да чакам още. Говорих с двама адвокати – и двамата твърдят, че е по-добре да изчакам да получа отговор от прокуратурата, преди да предприема по-нататъшни действия", коментира той. 

През това време обаче Николай е принуден да живее със свои близки, а не в дома си. Още повече, потърпевшият е категоричен, че е заплатил всички разходи по изграждането на водопровода, до стотинка. Той отрича да е имал предишни пререкания с комшиите си през последните осем години. 

Наш репортер потърси за коментар шефа на водното дружество Спартак Николов, който пожела да проведе среща с Попов, за да се запознае със случая. Обърнахме се и към Районна прокуратура - Пловдив, откъдето потвърдиха, че по случая е образувана преписка за самоуправство. Предварителната проверка, която се е водила във Второ районно управление, е приключила на 4-и октомври. Предстои прокуратурата да се произнесе дали има налични данни за извършено престъпление в едномесечен срок.