Не главният прокурор Сотир Цацаров, а прокурорите в Пловдив са поискали делото срещу кмета Иван Тотев да не бъде гледано от тях, а от колегите им в Софийска градска прокуратура. Това стана ясно днес в съдебната зала по време на делото за отстраняването на градоначалника. 

То започна с почти час закъснение, за да може адвокатът на Тотев - Красимир Елдъров, да се запознае с документите. След почивката адвокат Елдъров представи заверено копие на документ с днешна дата, в което се посочва, че Иван Тотев е в отпуск до 15 февруари. Функциите му са предоставени на зам.-кмета Розалин Петков. Целта на това е, за да няма необходимост Тотев да бъде отстраняван, като същевременно разследващите да могат да си вършат работата спокойно.

Прокурорите се съгласиха. Това обаче не слага край на делото и искането на прокуратурата за отстраняване.

Обвинителите обясниха в съда, че зам.-кметът Димитър Кацарски е зависим от кмета и ако Тотев остане на поста, е възможно Кацарски да не отговори на въпросите от разследването обективно. Кацарски е следващият ключов свидетел, тъй като е председател на Комисията за строеж на зоокъта. Според прокуратурата същата опасност съществува и при останалите свидетели.

Относно заповедта, че Тотев се разпорежда кой да го замества, отново потвърждава необходимостта да бъде отстранен, смятат от прокуратурата. Според обвинителите целта е не той да не бъде физически на работа, а да бъде лишен от възможността да влияе на зам.-кметове, директори на дирекции и началници на отдели.

Делото продължава. 

Общински съветници и зам.-кметове дойдоха в съда за подкрепа на кмета - вижте ВИДЕОТО ТУК

Вижте ВИДЕО НА ЖИВО от съда: