Мегаделото за скандала с опита за износ на 1200 румънски агнета към Турция завърши с няколко осъдителни присъди. Пред Темида беше изправен бившият шеф на Областната агенция по безопасност на храните Светлозар Василев. Заедно с него за далаверата за над 184 хиляди лева бяха съдени и бившият главен ветеринарен инспектор на община Садово Йордан Йорданов, Петко Държиков, в чиято ферма са намерени контрабандните агнета, и частният ветеринар Васил Деведжиев.

Бившият шеф на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив д-р Светлозар Василев беше признат от съда за виновен за това, че е съставил удостворение за регистрация на фермата, в което е имало неверни данни. Василев получи присъда от една година затвор условно с 3 години изпитателен срок. Освен това той няма да може да заема служба в системата на БАБХ в срок от 2 години.

Василев бе оневинен по обвинението, че не е изпълнил и нарушил служебните си задължения през месец май 2012 г. Съдът го оневини и по обвинението, че е бил съучастник в планираното изнасяне на 1200 агнета, родени в Румъния, към Турция чрез използване на документи с невярно съдържание. Сред тях – митническа декларация, ветеринарномедицинско свидетелство и други документи, според които животните не са от Румъния, а от България.

Ветеринарният инспектор Йордан Йорданов беше признат за виновен за това, че е съставил невярни документи за предаване на ушни марки за агнетата. Той обаче ще трябва да плати само глоба от 2000 лева. По обвинението, че не е изпълнил или е нарушил служебните си задължения, Йорданов също бе оправдан. Освен това той е оправдан и по обвинението, че е бил заговорник в плана за износ на животните.

Третият подсъдим – ветеринарният лекар Васил Деведжиев, бе признат за виновен, че е улеснил съставянето на документи с невярни данни. Той ще трябва да плати глоба в размер на 5000 лева.

Последният обвиняем – собственикът на фермата Петко Държиков беше признат за невинен за това, че е склонил бившия директор на БАБХ-Пловдив Светозар Василев да наруши служебните си задължения. Съдът обаче призна Държиков за виновен за това, че в землището на село Караджово се е подготвял да изнесе 1200 агнета, родени в Румъния, към Турция чрез използване на неверни документи, според които животните са от България. Подсъдимият Петко Държиков получава присъда от общо 3 години в затвора, като това е най-тежкото от наказанията му. Той ще излежи присъдата си при първоначален общ режим.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Пловдивския апелативен съд.