Представяме ви списък на храни, които ще помогнат за заздравяването на косата и ноктите ви - те вървят заедно, защото ги изгражда една и съща материя, а именно кератинът.
 
1.Яйца

Кератинът е протеин. За да го произвежда тялото ви, се нуждаете от прием на протеини. Протеините са големи молекули, образувани от вериги аминокиселини, които ще откриете в месото, зеленчуците, но най-богатата храна на протеини са яйцата. Също така, яйцата са богати на биотин, известен още като витамин В8, който спомага образуването на кератин.
 
[/userfiles/files/1%285%29.png]
 
2. Червено месо

Червеното месо също е източник на протеини, но то е източник на желязо, което изключително важно за растежа на ноктите и косата. Важно е редовно да проверявате ниво на желязо в организма ви. То този начин ще знаете дали е необходимо да приемате повече желязо, за да си набавите липсите, или точно обратното-да избягвате приема, защото високите му нива са дори по-опасни от липсата му.
 
[/userfiles/files/2%287%29.png]
 
3.Боровинки

Боровинките се считат за плодовете, най-богати на антиоксиданти, които предпазват от свободни радикали. Впрочем, свободните радикали атакуват всички клетки на тялото, включително ноктите и косата.

[/userfiles/files/3%286%29.png]

4. Бадеми

Бадемите, също као червеното месо и яйцата, са източник на протеини, но в този случай на растителни. Но интересът на бадемите за косата и ноктите е съвсем различен- те са богати на магнезий. Ако ноктите ви имат вертикални цепнатини, това е може би е знак за липса на желязо, пише Cluborfei.com

[/userfiles/files/4%285%29.png]
 
5.Бира

Според специалисти, бирата е освен източник на силиций в съвременното общество. Силицият е минерал, който стимулира растежа на косата. Според учени, дневна доза от хранителна добавка със съдържание на 10 милиграма цилиций, намалява крехкостта на ноктите и косата с около 20%. Толкова е съдържанието на цилиция в чашата ви бира.

[/userfiles/files/5%284%29.png]

6. Стриди

Цинкът е основен минирал, за произвеждането на протеини, необходими за косата и ноктите. 6 стриди съдържат 75 милиграма цинк, много повече от всяка друга храна. Например, белите петна по ноктите са причинени от липса на цинк.
 
[/userfiles/files/6%283%29.png]
 
7. Коприва
Копривата съдържа витамини и минерали, които подсилват ноктите и косата. Може да я консумирате под формата на капсули или директно да я нанасяте върху косата си.
 
[/userfiles/files/7%282%29.png]

8. Витамин D

Липсата на витамин D често води до косопад. Най-честно витаминът се произвежда в кожата ви при показ на слънце. Храните, включително и рибата не са достатъчни, за да ви осигурят необходимото количество.
 
[/userfiles/files/8%282%29.png]

9. Сьомга
Сьомгата е добър източник на биотин, протеини и омега 3 мастни киселини, които намаляват раздразнението на скалпа и респективно проблемите с косопада. Също така, омега 3 киселините са полежни и за ноктите
 
 [/userfiles/files/9%281%29.png]