За да е здрава и блестяща косата ви – най-красивият женски „аксесоар“, трябва да полагате специфични грижи и да посещавате редовно фризьора си. Но има и десет забранени жеста, защото увреждат фибрите на косъма.

Ръце в косите

Честото пипане на косата води до бързото й омазняване. Понякога заравяме пръсти в нея като неосъзнат жест или си правим лек масаж на скалпа. Някои жени обичат да „си играят“ с кичурите, но и в този случай омазняването е прогресивно, а мазната коса не е никак секси. При пипането й се получават леки придърпвания от корените и се стимулира увеличаването на себум в мастните жлези.

Пръстите разстилат себума по дължина, тъй че решението е очевидно: ръцете - далеч от косата. А резултатът е силно мотивиращ: ще разредите честото измиване и ще създадете обем в корените.

Разресване в неправилна посока

Това често води до отскубване на много косми. Много жени се оплакват от заплитане в косите и за да ги разплетат, разресват от корените към краищата. Понякога това води до по-силен косопад. Без значение дали сте под душа, или разресвате с четка изсушената коса, ако започвате от корените и искате да разплетете възелчетата, ще трябва да се лишите от малко коса.

Решението е да започнете разресването от краищата и когато сте сигурни, че четката се плъзга свободно, да започнете отново от средата на косите и след това - от корените, пише Rozali.com

Прекалено четкане

Едно от твърденията на фризьорите е, че разресването премахва натрупания през деня прах в косата и стимулира производството на себум, тъй че косата става чуплива и се къса. Ако сте с къдрици, ще ги развалите с прекалено дълго четкане. Трябва да намерите равновесието и нашият съвет е следният:

Разресване след всяко измиване и системно премахване на замърсяването вечер, като по този начин предотвратявате и заплетената коса сутрин. Ако сте с къдрава коса, достатъчно е разресване веднъж дневно с широк гребен.

Прибързано измиване

Достатъчно е да остане малко от шампоана, който не сте измили добре, и косата ви ще загуби блясъка си и ще започне да се наелектризира.

Решението на този проблем е лесно: останете под душа поне 4-5 минути, като повдигате косите, за да ги изплакнете добре. За да сте сигурни в успеха си, фибрите на косъма трябва леко да проскърцват между пръстите.

Използване на прекалено много стилизанти

Стилизиращите продукти в голямата си част съдържат алкохол, който изсушава косата и вреди на цвета и блясъка й. Ако сложите в повече стилизанти, косата ви ще стане твърда като каска и трудна за разресване.

В най-добрия случай поставяйте стилизиращ продукт в малки количества. Ако не успявате да разрешите косата, а нямате възможност да я измиете, решение е да я напръскате със спрей с вода и да разрешите с широк гребен.

Злоупотреба със силикон

Искате да добавите блясък в косата и най-лесното решение е чрез серум или силикони. Това може да се окаже проблем - ще изглеждате страхотно, но тези продукти изсушават косата и се наслояват върху нея. Дори подхранващите маски трудно биха я подсилили. Другият проблем е, че силиконовите продукти не се измиват лесно, затова не ги използвайте редовно или ги измивайте старателно.

И четете внимателно етикетите им - ако сред съставките им откриете dimethicone, изберете алтернативен продукт.

Всекидневно изправяне 

Пресата за изправяне на косата е много ефикасен уред, който става любим на много жени с къдрава или чуплива коса. Гладките прави коси са толкова модерни в момента, че се пристрастяваме към тях. Но това се оказва не толкова добра идея. Използването на преса всеки ден изгаря косата, тя постепенно става суха и чуплива.

Най-добре е да спрете с използването й или да я ограничите максимум до два пъти седмично, и то - след като поставите защитен термо гел.

Пропускане на месечното подстригване

Ако косата ви „цъфти“, блясъкът й изчезва, започва да се къса и ви се струва, че е спряла да расте, а прическата ви изглежда проскубана. Лош сценарий! Може да решите да я подхранвате редовно, да засилите косъма, но фибрите няма как да се възстановят.

Единствената опция е да я подстригвате редовно.

Използване на един и същ шампоан

Когато говорим за козметика за лице, обикновено съветваме кремът да се използва продължително време, за да има видими резултати. При шампоаните обаче е точно обратно. След определно време вече го няма желания ефект, който сме наблюдавали в началото. Това е, защото клетките на кожата се обновяват редовно, докато клетките на косата не се променят. Дори напротив - фибрите привикват към измиващия продукт.

Правилният рефлекс, който трябва да придобиете, е да редувате шампоана според състоянието на косата. Хубаво е да редувате примерно подхранващ шампоан или такъв за обем с продукт за боядисани коси.

Излизане навън с мокри коси

Влажната коса абсорбира прахта и замърсяванията, които са във въздуха. Ако е плътна и гъста, или я вържете на опашка, докато още е мокра, състоянието й  ще се влоши, а й ще продължи да е влажна по-дълго време. Всичко това може да доведе до пърхот и увреждане на косата ви – не си го причинявайте!