Редовността на грижите за изряден външен вид отстъпва пред нуждата тези грижи да бъдат качествени. В някои случаи твърде обилната грижа носи по-скоро негативен ефект, а в други – негативният ефект идва от некачествените или неправилни грижи. И в двата случая най-видими са последствията върху зоните от тялото, които обгрижваме най-редовно – косата, кожата, зъбите, пише puls.bg.

Експертите посочват най-честите грешки в личната грижа за поддържане на косата, кожата и зъбите, които може да донесат противоположен на търсения ефект.

Миене на зъбите веднага след консумация на определени напитки
Факт е, че киселините и захарта в напитки като кафето, плодовите сокове и газираните напитки разрушават емайла на зъбите. Четкането им веднага след консумация на такива продукти обаче е нежелателно, защото то ще доведе до снемане на повърхностния слой на емайла, контактувал с въпросните съставки и буквално размекнат от тях. По-добрата идея в случая е след консумацията им устната кухина да се изплакне с вода, а зъбите да се мият поне час по-късно, или преди консумацията на напитките.
 

Скачане в басейна със суха коса и кожа
Химикалите във водата на басейните са колкото ефективни срещу бактериите, толкова и вредни за косата и кожата. Преди влизане в басейна е добре да се мисли за косата и кожата като за гъби, които ще попият и задържат всички опасни вещества и замърсители от водата, ако са сухи. Ако са предварително намокрени обаче, това няма да стане. И така – душовете е добре да се ползват не само след, но и преди влизане в басейна.

 
Прекаляване с шампоана
Снемайки замърсителите от косата, шампоанът разтваря и премахва и естествените смазващи косъма мазнини. Основно правило за поддържане на свежата и здрава коса е честотата, с която тя се мие с шампоан, да се определя от типа на косата. Според експертите ежедневно миене с шампоан е допустимо в случаите, когато върху косата наистина се натрупват много замърсители през деня, като най-“безболезнено“ понася това правата и по-рядка коса. Гъстата и особено къдравата коса обаче много трудно позволява навлизане на замърсители в дълбочина и не изисква ежедневно измиване с шампоан. Така, колкото по-гъста е косата, толкова по-устойчива е на замърсяване. Но не и на третиране с агресивни продукти. Средният допустим период на измиване на косата с шампоан според експертите е 3 дни.

Сред типично мъжките грешки в грижите за кожата се посочва изполването на затъпял бръснач. Нуждата от повторения, както и всеки по-сериозен натиск върху кожата при бръснене са предпоставка за нанасяне на фини наранявания, които при ежедневно раздразняване са предпоставка за често инфектиране на кожата на лицето.