Досега като човечество сме преживели вирусни заплахи, включително пандемии, но светът не е защитен от инфекции за всеки нов сезон.

Какво прави коронавируса специален? Какви „капризи“ от неговата биология представляват единствената заплаха за нашето тяло и живота ни?

Майстор на измамата

В ранните етапи на инфекцията вирусът е в състояние да заблуди организма. Коронавирусът често се разпространява в белите дробове и дихателните пътища и въпреки това имунната ни система смята, че всичко е наред.

„Този ​​вирус е брилянтен, позволява ви да създадете фабрика за вируси в носа си и да се чувствате добре“, каза професор Пол Ланер от университета в Кеймбридж пред Би Би Си.

Клетките в тялото ни започват да отделят химикали, наречени интерферони, след като са отвлечени от вируса, което е предупредителен сигнал за останалата част от тялото и имунната система. Но коронавирусът има „невероятна способност“ да изключи това химично предупреждение, казва професор Ланер, „той го прави толкова добре, че дори не знаете, че сте болен“.

Той също така добави, че когато видите заразени клетки в лабораторията, не можете да кажете, че те са заразени и въпреки това тестовете показват, че вирусът е налице.

"Удря и бяга"

Количеството на вируса в тялото ни започва да достига пик един ден преди появата на симптомите. Но отнема поне седмица, преди COVID-19 да достигне до степен, в която хората се нуждаят от болнично лечение.

Вирусът е като опасен шофьор, който бяга от мястото на инцидента. Звучи грубо, но „вирусът не се интересува“ дали ще умрете, защото вече се е разпространил, казва професор Ланер.

Това е огромен контраст с оригиналния вирус на ТОРС, който избухна през 2002 г. Тогава хората бяха най-заразни няколко дни след разболяване, така че беше лесно да ги изолираме.

Вирусът е нов, така че телата ни са неподготвени

През 2009 г. имаше огромни страхове от H1N1 или свински грип. Оказа се обаче, че не е толкова смъртоносно, колкото се очакваше, защото възрастните хора вече имаха известна защита.

Новият вид беше доста подобен на този, който имахме в миналото. Има четири други човешки коронавируса, които причиняват симптоми на настинка. 

„Новостта“ на Sars-CoV-2 може да бъде „значителен шок за имунната ви система“, споделя професор Трейси Хасел от университета в Манчестър.

Тази липса на предварителна защита е сравнима с тази, когато европейците донесоха морбили със себе си в Новия свят, причинявайки смъртоносна инфекция, каза професорът.

Изграждането на имунна защита от нулата е сериозен проблем за възрастните хора, тъй като имунната система се забавя. Да се ​​научим да се борим с нова инфекция включва много изпитания и неволи на имунната система. В напреднала възраст Т-клетките, основните компоненти на имунната система, се произвеждат по-малко, което затруднява намирането на тези, които могат да се защитят срещу коронавируса.

Той прави необичайни и неочаквани неща с тялото

COVID-19 започва като белодробно заболяване и дори там прави необичайни неща и може да повлияе на цялото тяло.

Професор Мауро Джака от Лондонския кралски колеж казва, че много аспекти на COVID-19 са "уникални" за болестта, така че той наистина се различава от всяка друга често срещана вирусна болест.

Той казва, че вирусът е нещо повече от просто убиване на белодробните клетки, той ги "разваля". Вижда се, че клетките се сливат в масивни и дефектни клетки, наречени синцитий, и те изглежда се придържат една към друга.

Професор Джака допълва, че белите дробове могат да се възстановят след тежък грип, но това не се случва след COVID-19.

"Това е доста необичайна инфекция", каза професорът.

Кръвните съсиреци също "необичайно" се разпадат при болестта COVID-19 според лекари. Те са "200, 300-400 процента по-високи" от обикновеното при някои пациенти с COVID, казва професор Бевърли Хънт от King's College London.

„Честно казано, през доста дългата си кариера никога не съм виждал група пациенти с толкова лепкава кръв“, каза професор Хънт.

Тези фактори, които засягат цялото тяло, може да се дължат на клетъчните врати, през които вирусът пътува, за да зарази клетките - наречени АСЕ2 рецептори.

Те се намират в цялото тяло, включително кръвоносните съдове, черния дроб и бъбреците и белите дробове. Вирусът може да причини тежко възпаление при някои пациенти, което свръхактивира имунната система и има вредни ефекти върху останалата част от тялото.

Прекомерно затлъстяване

Болестта на COVID-19 е по-лоша, ако имате наднормено тегло, защото прекалено голямата талия увеличава риска от нужда от интензивно лечение или рискa от смърт.

Това е необичайно. Силната му връзка със затлъстяването е нещо, което не сме виждали при други вирусни инфекции. При други белодробни заболявания хората със затлъстяване често се възстановяват по-добре.

Това изглежда е спецификата на COVID и пандемичния грип, за разлика от обикновения грип, казва професор сър Стивън О'Райли от университета в Кеймбридж.

Механизмът зад това е, че мазнините, които се натрупват в тялото, в органи като черния дроб, причиняват метаболитни нарушения, които изглеждат зле в комбинация с коронавируса.

Хората с наднормено тегло са по-склонни да имат по-високи нива на възпаление в организма и протеини, които могат да доведат до съсиреци.