Предложението на здравния министър Кирил Ананиев за демонополизация на НЗОК, която да се конкурира с частни фондове, засега предизвиква повече въпроси, отколкото отговори. 

Така коментираха пред TrafficNews  представители на различни институции, съсловни и пациентските организации. Те попитаха как ще бъде гарантиран достъпът на всички до медицинска помощ, ако в някои региони фондовете откажат да сключат договор с дадена болница. Как ще бъде осигурено лечението на онкоболните, а също и на пациентите с редки болести. И още много други неща, които остават неизяснени.

"Кой нов фонд ще вземе държавните служители с половин осигурителна вноска? Няма ли те да бъдат насочени към Фонд, близък до управляващата партия, която и да е тя? Ако аз съм хронично болен пациент и новите фондове не сключат договор с моето лечебно заведение, където лекарите познават състоянието ми и аз съм доволна, какво ще се случи", попита председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Както и правото на избор на финансиращ орган, така и правото на избор кой ще ни лекува трябва да се запази, настоя той.

"Не чух ясно да се каже, че фондовете ще имат право да решават с кого да сключват договор като изпълнители на медицинска помощ. Това за нас е изключително важно – възможността фондът да избира с кого ще сключва договор, означава да ограничим правото на пациента да избира кой да го лекува. Това означава пациентът да има право само да избира кой да финансира лечението му, но не и кой лекар да го лекува", обясни д-р Маджаров.

Според него задължително трябва да има и гарантирани рамкови цени за основния пакет, които да гарантират на изпълнителите на медицинска помощ, че няма да се пада под тях. "Не можем да си позволим да оставим отделните лекари и лечебни заведения да преговарят с мощни структури, каквито за застрахователите", категоричен е председателят на БЛС.

Пациентски организации "Заедно с теб" одобряваме принципно идеята за демополизация на НЗОК. Считаме, че конкуренцията и пазарният принцип ще подобрят достъпа до лечение на пациентите. Факт е, че сега НЗОК не се справя с осигуряването на лечението. Това обясни пред clinica.bg председателят на "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

"Това, което ни притеснява е предложението за пълно премахване на монопола веднага. Считаме, че това е дълъг процес и преди това трябва да се направят други стъпки", обясни тя.

равляващата партия, която и да е тя? Ако аз съм хронично болен пациент и новите фондове не сключат договор с моето лечебно заведение, където лекарите познават състоянието ми и аз съм доволна, какво ще се случи"?

Омбудсманът Мая Манолова изрази мнение, че новият модел със сигурност ще оскъпи системата, тъй като ще има повече администрация, която да обслужва фондовете, ще се създаде Гаранционен фонд, а също и че частните структури ще формират печалба. Тя попита как демонополизацията ще реши проблема с диспропорциите при осигуряване на медицинска помощ. 

Как ще се подобри и достъпът до лекарствени средства, как ще се обезпечи лечението на децата и на хората с редки болести. Според нея, когато някой търси подкрепа, е добре да запознае хората предварително с това, което се предлага.