Рязкото покачване на температурите тормози психиката и може да причини повече катастрофи на пътя. За това предупреждава пловдивският психиатър д-р Веселин Герев. 

„Сутрешните температури са близки до нулата, а през деня те се покачват до 25 градуса. Небето е ясно, слънцето грее ярко в очите. Тази комбинация от фактори е предпоставка за натрупване на серотонин, който, когато е в повече, тормози психиката ни също така, както при дефицит. Получава се мини серотонинов синдром”, обяснява специалистът.

Симптомите на това състояние са от страна на тялото и психиката. Телесните включват изпотяване и сърцебиене, силен световъртеж, затруднен контрол на движението на крайниците, дори крампи. Психичните симптоми са нервност и раздразнителност, затруднена концентрация, изкривено възприятие на пътната обстановка с невъзможност да се преценя дистанцията, импулсивно и рисково поведение.

Ако при тези обстоятелства се употребят и психоактивни вещества – алкохол или стимуланти, тогава ситуацията се утежнява драстично.

„Получават се състояния от сорта на дежа вю или жаме вю - не си спомням да съм шофирал или това, което се случи, ми е като насън”, обяснява д-р Герев.

Затова съветът му е при шофиране да се носят слънцезащитни очила, а в купето на автомобила да е хладно.