Какво представлява болката зад ухото?

Напълно логично е да бъде сметнато, че „болката зад ухото“ трябва да е свързана с проблем в ухото, като инфекция. Въпреки това ухото споделя своята инервация с няколко структури в главата и шията, затова заболявания като възпаление на челюстната става, зъбна инфекция или вид главоболие може да бъдат истинската причина, предизвикваща болката зад ухото.

За да оцени болката зад ухото лекар трябва да прегледа ухото, челюстта, устата, шията, лимфните възли и кожата около лицето и скалпа. Специалистът също ще попита за свързаните с болката симптоми и може да назначи различни кръвни или образни тестове. След като лекарят постави диагноза, той ще създаде план за лечение, който да успокои болката и да излекува основния проблем.

Какви са съпътстващите симптоми на болката зад ухото?

Симптомите, съпътстващи болка зад ухото, зависят от конкретната тъкан, която е засегната (например ухо, кост, мускул, нерв или става) и основният проблем (например инфекция, възпаление или нараняване).

Например инфекция на средното ухо може да причини подобна на натиск болка вътре или зад ухото. Инфекцията на костта зад ухото често причинява силна пулсираща болка и локално зачервяване/подуване точно зад ухото.

Проблеми със зъб или челюстна става могат да причинят остра болка в ушите. По същия начин, възпалените нерви, които водят до скалпа, могат да причинят необичайно усещане за парене или пробождане в областта около ухото. В повечето случаи болката зад ухото не се проявява сама. Обикновено има съпътстващи симптоми като:

  • Оток в областта на ухото;
  • Болка в очите;
  • Раздразнителност или затруднено хранене или сън (често при кърмачета или малки деца);
  • Чувствителност в областта на челюстта;
  • Кожни промени или обрив;
  • Пулсиращо главоболие;
  • Шум в ушите;
  • Зъбобол;
  • Проблем със слуха

Необходимо е бързо търсенето на медицинска помощ, ако бъде изпитана болка зад ухото, както и един или повече от следните симптоми:

  • Висока температура;
  • Скованост на врата и чувствителност към светлина (фотофобия);
  • Неврологични симптоми (като парализа на лицето или объркване);
  • Изтичане на течност от ухото;
  • Подуване, затопляне и/или разпространяващо се зачервяване зад ухото;
  • Нежелана загуба на тегло и/или образуване на маса на шията

Какви са методите на изследване при болката зад ухото?

При липса на горепосочените спешни симптоми, уговарянето на среща със специалист е разумна първа стъпка при изпитване на болка зад ухото. Това може да бъде оториноларинголог, невролог или зъболекар. За поставянето на точната диагноза ще бъде необходимо снемането на анамнеза (медицинска история) на пациента и извършването на физикален преглед. Оттам могат да бъдат назначени допълнителни изследвания, за да бъде потвърдена диагнозата и да бъдат изключени възможните причини за болката зад ухото. Конкретните методи на изследване могат да включват:

Използване на инструмент, наречен отоскоп, за преглед в ухото за признаци на натрупване на ушна кал или инфекция (или подуто или спукано тъпанче);

Оценяване на стойката, обхвата на движение на врата и наличието на костна или мускулна чувствителност;

Изследване на мускули/стави на челюстта за чувствителност и обхват на движение;

Палпация (опипване) на лимфните възли от двете страни на врата, зад ухото и под челюстта;

Изследване на неврологичен статус и изследване на черепномозъчните нерви.

Лабораторните тестове сами по себе си не могат да поставят диагноза, но могат да помогнат на лекаря да придобие по-ясна представа за състоянието. Например висок брой бели кръвни клетки предполага инфекция. По същия начин повишената скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) или повишени нива на С-реактивен протеин (CRP) предполагат, че в тялото протича инфекция или възпалителна реакция.

В определени случаи може да бъде взета култура от външното или средното ухо. Резултатите от културата (които определят дали се развиват бактерии) ще помогнат за насочването на плана за лечение.

Образни изследвания, като рентген или компютърна томография (КТ), могат да бъдат назначени за оценка на костни аномалии в областта на черепа близо до ухото или за търсене на находки на артрит на шията или челюстните стави. Ако диагнозата все още не бъде потвърдена, лекарят може да назначи сканиране с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на главата и шията или на челюстната става.