Какви са причините за настинка през лятото?

Когато се касае за настинка, причината за нея винаги е вирус, независимо от сезона, през който е настъпила. Със затоплянето на времето вирусите, които причиняват повечето настинки, са склонни да се изменят.

Ентеровирусите причиняват множество летни настинки, отключвайки симптоми, които засягат горните дихателни пътища като хрема и болки в гърлото, както и стомашни проблеми. Ентеровирусите са по-разпространени през летните месеци, отколкото риновирусите, които са по-често срещани през по-студените месеци. Антибиотиците не могат да лекуват настинки, но лечението в домашни условия може да помогне за облекчаването на симптомите.

Какви са симптомите на настинка през лятото?

Повечето летни настинки причиняват симптоми, подобни на тези на настинките през зимните месеци, като е възможно да включват:

Хрема;
Кашлица;
Запушен нос;
Главоболие;
Усещане за налягане в синусите;
Възпалено гърло;
Отпадналост;
Мускулни болки;
Кихане.
Много зимни настинки не причиняват треска, особено при възрастни, но летните инфекции, дължащи се на ентеровируси, могат да причинят внезапна треска.

Въпреки че е разпространено мнението, че летните настинки са по-тежки или по-продължителни от зимните, съществуват малко клинични доказателства в подкрепа на това твърдение. Повечето летни настинки, както и зимните, отминават в рамките на няколко дни и не изискват лечение. Някои ентеровируси обаче причиняват други заболявания с различни симптоми. Те включват:

Херпангина, която причинява малки мехури по устата и гърлото, както и внезапна треска;
Болестта ръка-крак-уста, която причинява симптоми, подобни на херпангина, с изключение на това, че мехурите също са на ръцете и краката, като е възможно да възникнат и грипоподобни симптоми;
Конюнктивит, който причинява подуване и зачервяване на едното или двете очи.
Рядко ентеровирусите могат да причинят сериозни и потенциално животозастрашаващи заболявания, като менингит и миокардит.

По какво се различава лятната настинка от алергиите?

Може да бъде трудно да се направи разлика между настинка и алергии, особено когато симптомите се появят в сезона на алергиите. Някои важни разлики включват:

Треска. Алергиите към вещества (алергени) във въздуха, като прах и полени, не причиняват треска;
Момент на заболяване. Алергиите обикновено възникват веднага щом човек влезе в контакт с алерген. Например, дадено лице може да се почувства зле веднага щом започне сезонът на полените;
Продължителност на заболяването. Настинките, дори тежките, обикновено продължават по-малко от 10 дни, докато алергиите могат да продължат много седмици;
Модел на симптомите. Страдащите от алергии може да забележат, че техните симптоми се подобряват на закрито или когато използват климатик или въздушни филтри;
Изтощение. Настинките обикновено причиняват изтощение и умора, докато алергиите рядко причиняват тези оплаквания;
Мускулни болки. Алергиите могат да причинят главоболие и болка в лицето, но не причиняват широко разпространена мускулна болка;

Реакция на лекарства. Антихистамините помагат при много алергии, но обикновено не помагат при симптоми на настинка.
В какво се състои лечението с домашни средства на настинка през лятото?

Никое лекарство не може да се справи с вирусите, които причиняват повечето летни настинки. Въпреки това, набор от лечения е възможно да помогне със симптомите. Тези лечения включват:

Деконгестанти за подпомагане на кашлица и конгестия;
Лекарства за кашлица;
Лекарства без рецепта за облекчаване на болката и температурата, като ацетаминофен (парацетамол) и ибупрофен;
Парни душове за облекчаване на конгестията;
Използване на овлажнител по време на сън за намаляването на сухотата на въздуха и за повлияване на кашлицата.
Необходимо е винаги консултирането с лекар преди даването на лекарство на бебета и малки деца. Също така е важно избягването на смесването на няколко лекарства, освен ако това не е предложено от лекаря.

Някои данни сочат, че билковите лекарства могат да помогнат при някои симптоми. Медът, например, може да помогне при кашлица, докато цинкът може да помогне за съкращаване на времето на настинката. Никога обаче не бива да се дава мед на бебе под 1 година.

Въпреки това, всички билкови лекарства крият известни рискове и все още няма достатъчно изследвания, които да подкрепят убедително ефективността на тези лечения. Поради тази причина е жизненоважно консултирането със специалист преди пробването на алтернативно лекарство.

Понякога настинките могат да причинят вторични инфекции. Например, някои деца развиват ушни инфекции след настинка. Антибиотиците могат да лекуват тези вторични инфекции, причинени от бактерии. Важно е обаче да се отбележи, че антибиотиците не лекуват настинка. Използването им за тази цел може да направи антибиотиците по-малко ефективни с течение на времето, което допринася за антибиотичната резистентност на бактериите.

Какви са рисковите фактори за възникването на настинка през лятото?

Настинка през лятото възниква при контакт на здрав човек с вируси от телесни течности на заразен човек, като слюнка, носен секрет или изпражнения. Например, ако болно лице кихне в своята ръка и след това се ръкува с друг човек, вирусът може да се разпространи, пише puls.bg.

По същия начин, ако малки частици изпражнения се задържат в плувни басейни и други обществени места, това също може да доведе до разпространение на ентеровирус. Повече от 200 различни вида вируси могат да причинят настинки и продължителността на времето, през което са заразни, варира. Обикновено заразен човек разпространява инфекцията, когато има температура и поне един ден след това. Настинките най-често са заразни, когато симптомите им са тежки. Повечето болни лица са заразни за няколко дни.