Как храната подобрява здравето на мозъка? Изследванията доказват, че специфичните елементи, съдържащи се в храната, влияят положително върху молекулярните системи и поддържат когнитивната функция.

Ще ви издадем кои са 10-те храни, с които мозъкът ни може да бъде по-здрав, а паметта ни подобрена.

1. Ядки и семена
Ядките като орехи и бадеми съдържат мастни омега-3 киселини, от които мозъкът се нуждае за здравословната си функция и антиоксидантния витамин Е, който защитава нервните клетки и намалява рисковете за здравето на мозъка.

Цели зърна боб и семена от слънчоглед, тиква и други също са чудесен източник на аминокиселини и цинк, които подобряват паметта и допринасят за умствената яснота.

2. Сьомга и други богати на мазнини риби
Сьомгата е друг източник на омега-3 мастни киселини, които поддържат здравето на мозъка. Есенциалните мастни киселини, съдържащи се в риби като херинга, риба тон и сардини имат защитен ефект върху мозъка в процеса на стареене. Консумацията им намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

3. Тъмно зелени зеленчуци
Богато на антиоксиданти и витамин С, зелените листни зеленчуци са известни с положителния си ефект върху общото благосъстояние и остротата на ума.

Освен това, такива зеленчуци като броколи, авокадо или кале са мощни борци за рак. Те съдържат витамин К, който се бори с липсата на концентрация, предотвратява болестта на Алцхаймер и действа като вещество против стареене.

Спанакът, съдържа витамини В и желязо, които подпомагат прехвърлянето на кислород в мозъка.

4. Черен шоколад
Често приемаме, че здравословната храна не е вкусна, а любимите ни сладкиши са нездравословни, но това съвсем не е вярно.
Комбинирането на полезното с приятно е възможно, когато става въпрос за шоколад и колкото по-тъмен е той, толкова по-добре. Най-добрият избор е наличието на поне 70% какао. Черният шоколад е богат на флавоноиди, които стимулират притока на кръв към мозъка и елементи като желязо, мед и магнезий, които повишават енергията и поддържат много от функциите на тялото.

5. Домати
Доматите са пълни с каротеноиди, които предпазват мазнините в тялото. Тъй като мозъкът се храни предимно с мазнини, тази функция е особено важна за него.

6. Яйца
Много от нас най-често консумират яйца като източник на протеини, но те имат много по-голяма стойност за нашето здраве. Те съдържат холин, който регулира ензимите, необходими за стабилността на психичното здраве.

7. Горски плодове
Плодовете са чудесен източник на витамини и помагат на нашето тяло да функционира правилно. Те съдържат витамини С и К, антиоксиданти, фибри и много други важни хранителни вещества.

Тъмните плодове като къпините, боровинките и черешите са източник на флавоноиди, които подобряват функционирането на мозъка и увеличават паметта.

8. Зелен чай
Зеленият чай се използва като лекарство през вековете. Списъкът с ползите му за здравето ни е много дълъг, но ние ще се съсредоточим върху неговия положителен ефект върху мозъка. Зеленият чай е изключително богат на антиоксиданти, които предпазват сивото вещество от вредни свободни радикали и намаляват риска от рак.

9. Розмарин
Добавянето на тази билка към любимите ви ястия не само подобрява вкуса, но и изостря ума, облекчава умората и увеличава умствената яснота.

Розмаринът съдържа над 40 активни съединения, които благоприятстват здравето на мозъка и повишават познавателната активност. Те насърчават фокуса, концентрацията и спокойствието, което е от съществено значение за бдителността и дългосрочната памет.

10. Червено вино
Докато високите нива на алкохол са разрушителни за общото благосъстояние и по-специално за здравето на мозъка, малки количества червено вино са освежаващи за мозъка.

Проучванията показват, че червеното вино също подобрява способността на мозъка да премахва вредните токсини чрез регулиране на лимфната система. То намалява риска от възпаление и подобрява когнитивните способности и двигателните умения.