Венислава Мяшкова е старша акушерка на Неонатологично отделение в университетската АГ болница „Селена“ в Пловдив и ръководител на специализирания кабинет по кърмене, който съществува от 2014 г. Завършила е Медицински университет – Варна, степен магистър. В момента завършва втора магистратура, свързана с мениджмънт на храненето и храните. Има над 30 години стаж в почти всички отделения в сферата на акушерството. Казва, че целта ѝ е постоянно да се развива, за да бъде в максимална помощ на родителите.

- Университетската АГ болница „Селена“ се включи в Световната седмица на кърменето. Какво представлява инициативата и какво ще се случва в болницата в следващите дни?

- Да, инициативата е на световно ниво. Над 120 страни активно участват в Седмица на кърменето. Мотото е „Да подкрепим родителите и да дадем шанс на кърменето”. Тази цел е не само наша, на болничните заведения. Има изключително много добре развити неформални организации, които активно помагат и участват наред с медицинските специалисти. Тук, в нашата болница, ще проведем няколко интересни събития. Всеки делничен ден до 7 август от 10:00 до 12:00 часа ще се провеждат безплатни консултации.

На 2 и 7 август от 12:00 до 14:00 часа ще проведем две събития-срещи тип „отворени врати“. В неформална обстановка екип на болницата, състоящ се от сертифицирани консултанти по кърмене, акушер-гинеколози, неонатолози и акушерки, заедно с присъстващите майки ще споделят за удоволствието от кърменето, всички малки и големи проблеми, тревоги, първи стъпки в кърменето, захранването и отбиването, успехи и бебешки усмивки. Освен подкрепящата среда, майките ще имат възможност и да се консултират със специалистите по конкретни въпроси.

На 5 август (понеделник) от 16:30 часа Училище за родители „Селена“ и Алианс на българските акушерки организират съвместно лекция-дискусия, която ще представи съвети за кърменето и захранването на детето, както и правила за замразяване в домашни условия. Срещата ще включва прожекция на тематичния филм „Гърдата е най-доброто“, а специални гости ще са представители на РЗИ. Те ще ни подкрепят и ще бъдат готови да отговарят на въпроси.

- Вие сте акушерка от 30 години. Какви предизвикателства сте срещнала в професионален план? Разкажете ни за случай от практиката си, който никога няма да забравите.

- За мен предизвикателството е това да работя с бебето и с неговата майка. Възхищавам се от силата на майката. Това винаги ме е трогвало, защото виждам изключително много усилия при майки, които имат проблем.

Преди две години в Консултативния кабинет по кърмене ме посети жена, която близо два месеца и половина не беше кърмила своето дете. Един ден вижда, че гърдата лактира, и решава да се свърже с мен. Основният ѝ въпрос беше: Мога ли отново да възстановя лактацията си? Моят отговор: Ако имате желание, можем да го направим заедно, с общи усилия – аз, Вие и бебето. Дълъг беше периодът, около четвъртия месец от раждането на детето възстановихме лактацията. Естествено, може да си представите какво е преживяла тази майка. Аз ѝ се възхищавам. В интерес на истината, на моменти аз не издържах, защото имах усещането, че причинявам по някакъв начин болка. Но насреща имахме едно прекрасно бебе. То бавно и постепенно ни прие, с новите привички, които му създадохме. И тази майка кърми своето дете до година и половина. Това е нещо, което няма как да забравя.     

- Защо е важно да се кърми?

- Кърмата е най-уникалната биологично активна течност, създадена от природата за нашето бебе и неговото развитие - не само физическо, а психо-емоционално. Това е течност, пригодена за конкретното бебе. И би трябвало всички да осъзнаем, че това е храната за моето дете.

- Кои са най-големите притеснения на младите кърмачки?

- Най-големите притеснения обикновено са свързани с това дали имат мляко, дали то е достатъчно и е хранително, дали ще се справят. Обикновено, когато започнат с този първи въпрос, аз казвам следното: В природата няма жена без кърма. Всичко се намира в нашата глава. Връзката между майката и бебето стимулира хормон, който е отговорен за лактацията. И тази физическа и емоционална връзка осигурява храна на нашето дете.

- До каква възраст на детето е добре то да се кърми?

- Препоръките на Световната здравна организация е децата да се кърмят между 12 и 24 месеца. Според мен това е акт на взаимно доверие между майката и бебето. Затова нека този момент да започне или да спре тогава, когато и двамата са абсолютно готови.

- Какво е вашето мнение за схващането, че на кърмачето не трябва да се дава вода?

- В никакъв случай не смятам, че бебето трябва да бъде лишавано от вода. Ако то се храни добре въпреки приетата вода, това означава, че всичко е нормално. Разбира се, друг е фактът, ако детето се храни с вода, а не с кърма. Това е действително много спорен момент. Водата е част от нашия живот. Да, кърмата съдържа над 80% вода, но все пак нека да опитваме да подадем вода на нашето дете, а то дали ще я пожелае, ще ни каже. Просто трябва да слушаме бебето.

 - За или против нощното кърмене сте?

- Това също е интересен въпрос. Аз нито съм „за”, нито „против”. Бих слушала бебето. През първите 30 дни то има една трудна задача – да се адаптира на порция храна, последвана от порция без храна. Тоест, това е нов ритъм на неговия живот. Цели девет месеца е било в среда, в която непрекъснато е получавало храна. Слушайте бебето, то ще ви каже кога ще спре нощното кърмене.

- Кои са най-честите грешки, които допускат майките, и какво бихте ги посъветвали?

- Най-честата грешка, която се допуска, е причинена от страх. Страхът да се сблъскаме с новото и с бебето. Не се страхувайте от своите бебета, майки. Те са уникални и абсолютно гениални. Този контакт, кърменето, е нещо естествено. Това е продължението на нашата бременност. Основните грешки на майките са, че не осъществяват непрекъснат контакт с бебето през първите часове от раждането му. Имайте предвид, че храната не е само храна за физическо развитие на нашето дете. Това е храна за психиката, за емоцията и за социализацията на детето.

Друга голяма грешка е, че твърде рано започват да се дават биберони. Да, понякога ни се иска бебето да ни остави да си починем. Ако е за кратко време, не би навредило на нашето дете. Но, повярвайте, изключително трудно се чувства бебето, когато използва биберон дълъг период от време. То проявява т.нар. биберонен рефлекс, който изключително много му пречи на правилното засукване.

Апелът ми към майките е да питат специалистите и да обръщат внимание на техниката на кърмене. Защото позиционирането на бебето е водещо в успеха на кърменето. Другото водещо е да бъдем в непрекъснат контакт със своето бебе.