За поредна година конкурсът „Най-добро домашно вино реколта 2019 “ предизвика десетки винари от Марково да се похвалят със своята реколта. Събитието се проведе на Трифон Зарезан, а участниците се състезаваха за призове в три категории: за червено вино, бяло, розе и за изкуствено ароматизирани вина (пелини). 

По традиция, празникът със зарязването на лозите и водосвет, а децата от местния танцов състав "Синчец" към читалището на с. Марково поздравиха гостите с български народни танци. 

Кметът на с. Марково пожела и тази година вината да са толкова хубави, както миналата, и да се консумират все по хубави поводи. "Трифон Зарезан е един специален ден за марковци, защото ние сме прославени с хубавото вино, които правят нашите майстори. Нека да има много лозе и много вино! Зарязването на лозите е ритуал, който трябва да се запази, за да се съхрани традицията за принадлежност." - каза още Десислава Терзиева.

Големият брой хубави домашни вина, с високо качество, добър вкус и цвят, затрудниха оценяващата комисия. Журито бе в състав:

Николай Цветков, главен технолог на винарска изба и председател на дегустационната комисия.

Стоил Тошев – лозар, винопроизводител и победител в редица конкурси, сред които и този за "Най-добро домашно вино, реколта 2019г." в гр.Асеновград, който всъщност е и най-големият конкурс за винопроизводители за Южна българия.

Вили Христева - управител на Парк и СПА Хотел Марково. В комисията бяха поканени и двама представители от публиката. 

В комисията бяха поканени и двама представители от публиката. Дегустацията продължи няколко часа, след което журито излъчи победителите.

Наградите в категорията "Най-добро домашно червено вино 2019" връчи кметът на Община Родопи адв. Павел Михайлов. С първото място бе отличен Иван Филкин с мавруд. Второто почетно място бе отредено за Атанас Лазаров с каберне совиньон, а трето място - Стефан Георгиев с мерло и каберне. 

За "Бели вина" наградите връчи заместник-кметът на Община Родопи - Владо Маринов. Първото място бе за Георги Георгиев, второто за Томас Петров и трето място за Мария Григорова.

В категория "Розе" наградите връчи Председателят на Общинския съвет в община "Родопи" - Георги Цанков. Призьорите тук са: първо място за Костадин Колев, второ място за Васил Иванов и на трето място - Стефан Георгиев.

В категорията "Пелин" се представиха двама участници - Костадин Колев и Стоян Паунов.

Наградите за първите призови места бяха ваучери за нощувка със закуска и ползване на СПА центъра в Парк и СПА Хотел Марково и дървени бурета със щампата на Кметство Марково.

 

Носителите на втора награда в трите категории получиха ваучер за посещение на СПА център за двама в Парк и СПА Хотел Марково, както и ръчно изработени дървени кутии за винени бутилки.

Носителите на трета награда в категориите получиха от Парк и СПА Хотел Марково посещение на Солна стая за двама. 

Отличените получиха също грамоти и сувенири от събитието.

Припомняме, че през месец декември на изминалата 2019 година Парк и СПА Хотел Марково се включи и в конкурса на село Марково за "Най-добра баница", като отново раздаде награди на първенците.

Майстори си мерят баниците в пловдивско селоКметовете на село Марково и на Община Родопи също ще бъдат предизвикани да демонстрират кулинарни умения