Ромките, почистили паметника на Съединението днес – по-горди от всякога. Още от ранни зори жените бяха грабнали метлите и старателно изметоха площада. Според тях близо 100 килограма „шампан” е бил необходим за къпането на скулптурата, а всъщност се оказа, че е едва 15 литра.

„132 години от Съединение на България! Тука сме всяка година, горди сме! Мием с шампан, метем. Много сме доволни”, коментират ромките.

„Нашите служителки чакат с нетърпение празника. Карат се дори кой да дойде да мие паметника”, разказа Иван Стоянов.

Какво разказаха още шефът на „Чистота” и хигиенистките, може да видите във ВИДЕОТО:

 

Часове преди големия празник 10 чистачки, автовишка и препарат с аромат на люляк бяха мобилизирани на площада. 50 хиляди цветя пък ще красят района.

„И тази година спазихме традицията и паметникът бе измит с шампоан и водоструйка. Районът е изметен, кошчетата - изпразнени и дезинфекцирани. Ще бъдат почистени и булевардите, по които ще мине традиционният маратон, посветен на Съединението. По време на зарята ще има дежурни групи, които ще следят за образуването на сметища, тъй като се очаква на площада да дойдат стотици пловдивчани”, съобщи шефът на "Чистота" Иван Стоянов.

Наред с това от община Пловдив сменят и всички знамена, които посрещат и изпращат пловдивчани и гостите на града по шестте входно-изходни артерии. На 1 септември екипи на ОП "Чистота" монтираха по всички шосета общо 300 нови флага. 100 от тях са национални трибагреници, други 100 са с герба на Пловдив, а останалите са с логото "Заедно" на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019".

Още за почистването на паметника, може да видите ТУК