С 15 литра шампоан паметникът на Съединението бе старателно измит. Традицията по къпането и тази година бе спазена. Дни преди големия празник 10 чистачки, автовишка и препарат с аромат на люляк бяха мобилизирани на площада. 50 хиляди цветя пък ще красят района.

„И тази година спазихме традицията и паметникът бе измит с шампоан и водоструйка. Районът е изметен, кошчетата - изпразнени и дезинфекцирани. Ще бъдат почистени и булевардите, по които ще мине традиционният маратон, посветен на Съединението. По време на зарята ще има дежурни групи, които ще следят за образуването на сметища, тъй като се очаква на площада да дойдат стотици пловдивчани”, съобщи шефът на "Чистота" Иван Стоянов.

Най-щастливи от днешната акция бяха чистачките. За тях е гордост, че именно те ще измият скулптурата. „Не дават други да мият и чистят. Всяка година те са доброволки, както и мъжете на автовишката”, добави Стоянов.

„Всяка година сме тук. Много се гордеем, че ние пак ще мием и чистим”, споделят работничките, които от ранни зори са на площада пред паметника.

Наред с това от община Пловдив сменят и всички знамена, които посрещат и изпращат пловдивчани и гостите на града по шестте входно-изходни артерии. На 1 септември екипи на ОП "Чистота" монтираха по всички шосета общо 300 нови флага. 100 от тях са национални трибагреници, други 100 са с герба на Пловдив, а останалите са с логото "Заедно" на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019".