Премиерът Борисов преряза лентата на нов завод за авточасти, в който ще работят 2700 души. Инвестицията е на немска компания. По този повод министър-председателят подчерта благодарността си към немските инвеститори и към канцлера Ангела Меркел.

По думите на Борисов безработица у нас реално няма и се среща само при тези, които не искат да работят. Преди прерязването на лентата на завода Борисов заяви, че България е дестинация за инвестиции. Според него интересът към нашата страна не е интерес само на думи, но трябва да отговаряме с квалифицирана работна ръка.

Повече вижте във видеото:

"Безработица реално няма. Безработица има за тези, които не искат да работят. Проблемът засега е много бързо – през техникумите, през дуалното образование – да обучаваме повече." Това каза премиерът Бойко Борисов, който тази сутрин присъства на откриването на завод за високотехнологични автомобилни компоненти.

Днес може да се поздравим с поредния добър партньор в България и да пожелаем в следващите години до 2700 работни места да се развият, каза още Борисов в Пазарджик. Преди прерязването на лентата на завода Борисов заяви, че България е дестинация за инвестиции. Хубавото на тези заводи е, че всичко се изнася. Това може само да радва една страна, смята Борисов.

Според него интересът към нашата страна не е интерес само на думи: Той всеки ден се случва и ние трябва да отговори с квалифицирана работна ръка, допълни премиерът. До преди няколко години говорихме за безработица, а сега не можем да намерим хора за работа. Най-големият проблем ни е работната ръка, каза той. И по време на официалното откриване, и по-късно пред журналисти, Борисов подчерта благодарността си към немските инвеститори и към канцлера Ангела Меркел.

В отговор на журналистически въпрос Борисов не подмина и основния си политически опонент. Двамата с лидера на левицата от няколко дни водят задочен спор относно победата на президентските избори. „Корнелия Нинова не е спечелила президентски избори, защото те нямаха кандидат, а подкрепиха независим. Да не подскача толкова от Бузлуджа. Веднага след президентските избори бяха парламентарните, където бяхме аз и тя. Резултатът беше категоричен. Аз знам какво правя. Тя да се беше явила на президентските избори. Ръстът на икономиката е 3,9%, няма безработица, излишъкът е 2 млрд. лева. Те с какво могат да се похвалят? Че събориха КТБ? Стига с това двуличие”, каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

На откриването на предприятието в Пазарджик присъстваха вицепремиерът Екатерина Захариева и президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев. Новият завод в Пазарджик е трета производствена база на „Костал“ в България и част от стратегията за разширяване на производствените мощности за нуждите на европейския пазар. Планира се до края на 2018 г. броят на работниците да достигне до 1200, а през следващите 3 години - до 2400. „Костал България Аутомотив“ е дъщерно дружество на германската холдингова компания "Костал", която със своята над 100-годишна история се е наложила като лидер в разработването и производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия.

Германската компания има 17 000 служители в целия свят и над 2 млрд. евро оборот годишно. Фирмата спазва свои правила за етичен бизнес, справедливо отношение към работниците и стриктно спазване на законодателството на държавите, в които инвестира. "Костал" се гордее със системата си за последваща квалификация и преквалификация на служителите си, като в момента се изгражда и учебен център, който ще работи в традициите на германската система за професионална квалификация.