Вид или вкус. Това е дилемата, пред която се изправяме всеки ден, когато трябва да избираме да купим български плодове и зеленчуци или пък вносни такива. Често обаче дори не знаем какво купуваме. Много търговци предпочитат да продават вносна продукция, просто защото тя е с по-продаваем външен вид от родната.

На зеленчуковата борса в Първенец ежедневно минават стотици хора – от търговци на едро до обикновени хора, решили да купят нещо за трапезата. Всички те имат избор между родното производство и вносната стока. Подробностите вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

 

„Има си хора, които са поддръжници на вносна стока, има хора, които са поддръжници на наша стока. Качеството на българската стока е съвсем по-голямо, отколкото на вносната.”, казва Борислав Метишев, който е търговец на борсата в Първенец.

Направихме проба с домати. Вносният домат е с предимство що се отнася до външен вид и размери. В същото време обаче отстъпва вкусово на българския, заявиха опиталите ги. Дори тези, които искат български стоки обаче, понякога се оказват подведени. С

„Потребителите... търговците ги лъжат, че е българско.”, смята Георги, който го срещнахме да пазарува на борсата в Първенец.

 Фактор в избора на потребителите често е и цената.

„Вносната стока не бута цената на българската. Напротив. Производителят, българският производител идва тука на борсата, стои два часа, вижда, че не може да продаде гроздето. От 2 лева на 1,80, на 1,60, докато гръцкото грозде – то си държи 2 лева. Кой бута цената?”, пита търговецът Николай Георгиев.

Често изборът опира именно до цената и българинът купува по-евтиното, без значение от неговите произход, вкус и външен вид.