Рисунки, изпълнени с много настроение, посрещат малките пациенти в стоматологичния кабинет на д-р Мариана Александрова. Любопитното е, че произведенията на изкуството са направени от самите деца. Вместо да се притесняват, преди да седнат на зъболекарския стол, хлапетата творят, разменят си играчки и се забавляват. „Вероятно рисунките вече са хиляди - някои са по стените, други са прибрани в класьори. Децата рисуват, докато чакат. Или ги носят като подарък. Или не искат да си тръгват и рисуват. Нещото, което най-много купувам от магазина, са флумастери и листове”, смее се младият зъболекар. Преди време организирала и кампания „Донеси играчка, за да ти подарим и ние”. Целият й гардероб бил пълен с кукли и камиончета. Идеята била да не се купува свръх много пластмаса, а децата, идвайки тук, да си разменят играчки.

Д-р Александрова много обича малчуганите. Тя е сред малкото жени в гилдията с три деца, като успешно съчетава грижите за тях с лечебната и преподавателската дейност. Говори руски, френски, английски и италиански език, използва гръцки. Преподава на зъботехници в Медицински колеж – Пловдив. Специализира детска дентална медицина в Медицински университет – Пловдив. Участвала е в редица международни проекти със студенти като "Регионална франкофонска мрежа за здраве, хранене и безопасност на храните", "Контингентно оценяване на готовността за плащане на пациенти с кожни и дентални заболявания", "Студентски практики - 2017". Автор и съавтор е в десетки научни статии, сред които "Необходима ли е дезинфекцията в зъботехническите лаборатории?", "Принос на денталната медицинска сестра в превенцията и контрола на инфекциите, свързани с обслужването на пациенти в индивидуалните дентални практики", "Анкетно проучване на теоретичните и практическите знания за профилактика и контрол на нозокомиалните инфекции в денталната практика - Пловдив 2012". 

Има участие в съставянето на няколко учебника. В годините е била доброволец и е провеждала лекции на родители и дечица в детските градини, насочени към оралната хигиена и здраве. По време на следването си, се явява на изпит към Съюза на заклетите преводачи и има диплома за преводач на специализирана медицинска литература от и на френски език. Последното й проучване е за храненето в градините и в дома на децата и как се отразява на денталното им и общо здравословно състояние.

„В кабинета идват деца, които са с характер, трудно биха могли да бъдат повлиявани като поведение. По-малко търпеливи са, с по-силно изразен страх към денталната помощ и с развито въображение. С тези деца се работи прекрасно. За мен винаги е било много лесно. Има един хубав израз, че когато човек обича работата си, реално той не работи. И след толкова години мога да кажа, че работата е била нещото, което ме е спасявало в най-трудните моменти – чисто житейски, чисто психологически. За мен работата е магия и съм сигурна, че винаги ще бъде такава”, споделя д-р Александрова.

В последните години имала удоволствието да преподава и в други държави. Останала изключително очарована от нивото на нашите студенти. „Горда съм, че имаме шанса да преподаваме на толкова будни млади хора. Материалната ни база вече е на високо ниво. Студентите имат голямата привилегия да използват какви ли не ресурси. Така че преподаването е другото нещо, което ме вдъхновява всеки ден. И ми липсва сега, по време на майчинството. Но поддържам връзки с мои бивши студенти, които са продължили образованието си като лекари по дентална медицина и това ме кара да бъда удовлетворена. Защото ролята на един преподавател е не само да пише двойки и да къса на изпити, но и да вдъхновява”, казва зъболекарят.

Благодарение на голям европейски проект, в който е участвала, успяла да помогне на студенти по дентална медицина да влязат в реални условия в клиники и кабинети. „Когато аз учех, това нещо го нямаше. За съжаление, не съм потомствен зъболекар, моите роднини са лекари. И когато се хванеш с такъв занаят и няма кой да те насочва, е много трудно”, обяснява д-р Мариана Александрова.

Относно лечебната си дейност, разказва, че всеки контакт с децата е прекрасен. Най-вдъхновяващо за нея е когато приеме дете с фобия, тревожно и плачливо, и успее да заслужи доверието му. И след една-две години това пациентче е безкрайно вярно и лоялно и й се радва, щом я види на улицата. „Имам едно момиченце, което идва всяка година. Спомням си я – беше на 3 годинки, вече е на 14. До ден-днешен аз съм човекът, който я лекува. Приятно е и в същото време е задължаващо”, отчита стоматологът.

Основният проблем в съвремието според наблюденията й е ниската култура на хранене на подрастващите, както и на родителите. Консумират се твърде много сладки неща, което оказва негативна роля върху денталното здраве на българските деца. Почти всяко дете, което посещава кабинета, е с ортодонтски проблеми. Все още има и родители, които реагират с насмешка, когато им обърнат внимание, че трябва да се отделя време за денталната хигиена. А на въпроса, каква е пастата на детето, най-често получаваният отговор е: червена, синя, не знам. "Проблем е също, че в много детски градини водата се пие от общи чаши”, посочва д-р Александрова.

Съветът й към родителите е да прекарват повече време с децата си. Да спортуват, защото спортът има изключителен ефект върху денталното здраве. Да се хранят пълноценно и да имат повече общи положителни моменти заедно. „Изключително важно също за денталното здраве е кърменето. Аз самата съм активно кърмеща жена. Кърменето подобрява бъдещото здраве на детето и е нещо, на което трябва да се обръща внимание”, съветва дентистът.