Над 100 жители на Белащица излязоха на протест срещу двете кариери над селото, предаде репортер на TrafficNews.bg. Поводът за недоволството им е  инвестиционно намерение на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, добиващо мрамор за трошен камък над селото. От компанията са заявили намерение да копаят на площ от нови 50 декара,за да добиват инертни материали.

Хората обаче са против разширяването на кариерата, като тяхното искане е след 2021 година, когато изтича концесионният договор за обектите, той да не бъде подновяван. Теренът да бъде рекултивиран и облагороден.

Сред протестиращите бе кметицата на селото Цветанка Читакова и лекарят Костадин Сотиров.  По данни на джипито за последните 20 години в селото имало бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата.  Сотиров каза, че ако хроничните белодробни заболявания били 2-3 % през 1998 година, то процентът им сега достига до 16-17 %.

Кметицата на селото поиска концесионерът да следи по-стриктно ангажиментите си към околната среда, като недопуска запрашаване. Отделно ще се иска и становището на РИОСВ дали разширяването на кариерата има нужда от екологична оценка. Читакова заяви, че в момента има процедура за поставяне на допълнителни легнали полицаи в участъците, през които минават камионите.

Исканията на хората ВИЖТЕ ТУК

Позицията на концесионера ВИЖТЕ ТУК