Инвестиционното намерение за нова кариера над село Белащица е за терен, който е изоставен от 30 години, заяви пред TrafficNews.bg. Емил Брайчев, който е изпълнителен директор на "Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД. Според него в обществото има едно неразбиране за конкретното намерение на компанията. По думите му в момента голяма част от хората не са наясно какво точно искат от ХКМ, като предположението му е на база интереса от гражданите към инвестиционното намерение. От 21 март до ден днешен, само двама души са поискали да се запознаят с него в кметството в село Белащица.

Още по темата: Жители от Родопската яка си искат планината! Писна им от взривове, прах и шум

От "Холсим Кариерни материали Пловдив“ искат терен от 50 дка, който е съседен до тяхната кариера. Той също е бил ползван за добиване на инертни материали, но е изоставен преди близо 30 години.  От снимките се виждало как на мястото има огромни сиви скали, които обаче не са част от имотите, които се стопанисват от дружеството. От ХКМ нямали намерения да влизат навътре в гората или да се изкачват към върха.

„Инвестиционното ни намерение е за рекултивация на терена след приключване не изкопните работи. Ако този терен, независимо дали от нас или друг, не се обработи, то вероятно там ще стои една  сиво-бяла дупка за вечни времена”, каза Брайчев.

Той изтъкна, че от компанията също чакат становище от РИОСВ дали е необходим ОВОС за самия терен.

Относно цитираните становища от РЗИ и РИОСВ от инициативния комитет, че има риск за здравето на хората, Брайчев обясни, че това не касае конкретния казус. Въпросните предписания са били към намерение на компанията за изграждане на временен път до Марково през 2014 година, но то не се е реализирал, именно по тези причини.

„Не знаем дали от държавата ще ни разрешат да използваме този терен, тъй като не е приключила процедурата. Според законодателството такава кариера може да се ползва между 5 и 35 години”, каза директорът на компанията. Относно исканията на хората след 2021 година, когато изтича концесията, кариерата да се затвори, Брайчев каза, че не може коментира неща, които са след 3,5 години и зависят от държавата.

От "Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД изпратиха следното становище, публикуваме го без редакторска намеса: 

1.Инвестиционното намерение на „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД, което се коментира във Вашите публикации, касае площ „Калоян“ от находище „Белащица“. Това е съществуващ нарушен терен над действащата кариера „Родопи“, добив, в който се е извършвал още преди 28 години и чието отработване от страна на „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД е изцяло продиктувано от обществения интерес за неговото възстановяване. Възстановяване би могло да се осъществи единствено чрез концесия с цел първоначално оформяне чрез добив на излишните скални маси, подравняване на така наречените хоризонти, покриването им с хумусен пласт и извършване на залесителни мероприятия поетапно на цялата кариера – от горе надолу. Без приобщаване на съществуващия терен не е възможно да се извърши цялостно възстановяване на отработените площи на кариерата, отредена за разработка от държавата още през 1976 г. Това са дейности, които ще оскъпят работата на „Холсим Кариерни Материали Пловдив“ АД, но за нас и международната Група ЛафаржХолсим, към която принадлежим, те не са въпрос на избор, а са част от корпоративната стратегия и обществените ни ангажименти и следва да се извършат според водещите стандарти в тази област.

 2.Съгласно действащите разпоредби на Закона за подземните богатства, концесионерът дължи концесионно възнаграждение по ред, условия и размер, определени в концесионния договор, като след 2011 г., частта от концесионното плащане, която следва да постъпва в бюджета на Община Родопи, е в размер на 50% и сумата се превежда от страна на съответното министерство по бюджета на Община Родопи. След заплащане на концесионните възнаграждения от страна на дружество „Холсим Кариерни Материали Пловдив“ АД, за периода 2011 г. – 2017г., преведените към бюджета на Община Родопи суми са общо в размер на 995 972 лв.

За същия период „Холсим Кариерни Материали Пловдив“ АД е дарило в полза на с. Белащица 20 073 лв., предназначени за дейности и мероприятия от местно значение, като например за детска площадка, ОДЗ „Ралица“,  местното читалище, църковно настоятелство и др.

Средства в размер на около 50 000 лв. годишно се изразходват от страна на дружеството за оросяване и снегопочистване в района на кариерата.

3. В инвестиционната програма на „Холсим Кариерни Материали Пловдив“ АД за периода 2018 г. – 2019 г. са заложени мероприятия, свързани с ликвидиране на производствената инсталация, намираща се до пътя за с. Гълъбово и спиране на производството на готова продукция до националната пътна мрежа. Предвижда се изграждане на съоръжения за намаляване на праховите емисии от излизащите и влизащите камиони, както и намаляване на праховите и шумови емисии от дейността.

4.На 10 май 2018 г. „Холсим Кариерни Материали Пловдив“ АД проведе среща с представители на държавната администрация в лицето на кмета на с. Белащица и представители на Община Родопи с цел сформиране на Обществен консултативен съвет в духа на най-успешните практики на Групата ЛафаржХолсим по света. Идеята на Съвета е да служи като форум за конструктивен диалог, както и като ефективен канал за комуникация с обществеността относно нашите практики. На срещата бяха поканени и представители на местния Инициативен комитет. Те обаче не дойдоха с обяснението, че нямат мандат за участие в подобни съвети, но ще поискат този мандат на предстоящото общоселско събрание. Учредяването на Обществения консултативен съвет беше отложено, но оттогава досега никой от членовете на Инициативния комитет не потърсил диалог с нас.

В заключение бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да спазваме и в бъдеще принципите на ясна и открита комуникация с всички заинтересовани страни, включително медии, и с удоволствие бихме предоставили всякаква добросъвестно поискана публична информация за дейността ни, както и гледната си точка по теми, свързани с нашия бизнес.