Стотици жители на селата Белащица, Марково, Браниполе, Брестник и Гълъбово ще излязат тази събота на протест срещу намерението за разширяването на една от кариерите в района.

Хората се притесняват за живота и здравето на децата си, които живеят в близките до Пловдив села, а институциите не дават ясни отговори.  Гневът е насочен към инвестиционно намерение на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, добиващо мрамор за трошен камък над селото.

Те са заявили намерение да копаят на площ от нови 50 декара,за да добиват инертни материали. Всичко това се случва на по-малко от 1 км от най-близките къщи.

„Искаме отговори от институциите, както и отговорно отношение от страна на концесионера към добива на инертни материали”, заяви пред TrafficNews.bg. кметицата на село Белащица Цветанка Читакова. Тя обясни, че цялото село и близките населени места са се обединили в инициативен комитет, за да може гласът на хората да бъде чут.

„Ние разбрахме за искането на концесионера при постъпило инвестиционно намерение в кметството на 21 март. Все още нямаме никаква връзка с РИОСВ – Пловдив, които да на кажат дали има нужната екологична оценка”,каза Читакова. Тя е успяла да влезе в контакт с концесионерите, които са организирали специална среща с инициативния комитет. На нея от "Холсим кариерни материали Пловдив" АД са разкрили повече за намеренията, като са обяснили, че въпросният терен е т.нар. тераса – над сегашното находище.

„На нас ние е ясно, че не може кариерата просто ей така да спре да работи, но животът и здравето на хората е най-важно. Нашите искания са против разширяването на кариерата, както и спирането й след крайния срок за добив през 2021 година”, каза още кметицата.

В момента планината, която носи името на Цар Калоян, е като отхапана. Хората негодуват заради бездействието на концесионерите за възстановяване на нарушените територии и ландшафт по източните била на Калояновите възвишения, в северните части на Централните Родопи.  Общинският съветник от Пловдив Константин Георгиев, който живее в Белащица, също ще се включи в протестите.

„Против разширяване на кариерата съм, както и всички жители на Белащица. На всички ни омръзна непрестанното запрашаване, шум, летящи камиони и взривове. Искаме децата ни да живеят в спокойна атмосфера, чист въздух и зелена природа. Разширяване на кариерата към северния склон на Връх Калоян тотално ще обвие не само Белащица в прах, а и ще се наруши и красивата гледка към балкана, останала още неразровена и невзривена. Твърдо ще отстояваме позицията си за неразширяване на кариерата и не само това. Ще настояваме концесионните договори за двете кариери да не бъдат подновявани и след приключване на работата на кариерите, планината да се залеси и култивира”, каза Георгиев. 

"Ето така изглежда планината над Белащица днес. Много е тъжен фактът, че върхът, който се копае, взривява и унищожава, носи гордото българско име Калоян. Най-вероятно нашите предци са го нарекли така на един велик български цар. Представете си как във Франция в село на 1000 години копаят връх Наполеон! На 19.05. трябва да покажем, че не сме втора ръка хора и не сме по-глупави и безотговорни от другите народи", категорични са хората от Белащица.

Кметицата на селото каза, че през годините е имало редица проблеми. Имало е и дни, в които цяла Белащица се е събуждала побеляла от прах. Въпреки че камионите били отбити от главния път, през новото трасе има вече има цели квартали с къщи. От кметството ще искат поставянето на легнали полицаи и там.

В част от становището на РИОСВ за инвестиционното намерение се вижда,  че от РЗИ – Пловдив са изразили опасения за здравен риск за населението, тъй като най-близката къща е на 870 метра. От Басейнова дирекция пък смятат, че има риск за близките водоизточници, които обслужват селото.

Наш репортер се опита да се свърже с фирмата концесионер на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, чиито телефони обаче дават постоянно свободно.

Протестът е насрочен за 19 май от 10:00 часа, на завоя пред хотел "Св. Георги". Той е под надслов "Да съхраним природата и живота си". Поканени са жителите на засегнатите села - Белащица, Марково, Браниполе, Брестник и Гълъбово.