Реализацията на два от трите най-големи проекта на район „Западен“ трябва да започне тази година, заяви кметът Димитър Колев пред TrafficNews.bg. Безспорно най-дългоочакван е проектът за първия многоетажен паркинг в Пловдив, който да покаже модела на бъдещото паркиране в града.

„Това е бъдещето. Терените в Пловдив са все по-малко, пък и навсякъде, където може да се запазят за зелени площи сме длъжни да го направим“, каза Колев. Паркингът ще се намира върху бившия пазар зад МГ-то – на кръстовището на улици „Орфей“ и „Звезда“. За него има избран изпълнител, като се очаква строителството да започне още в началото на годината.

Фирмата, която ще построи паркинга е „Арх. Ситистрой” ООД”, която е дала оферта от 2,611 млн. лева без ДДС за строителството на многоетажния паркинг, а още 80 хил. лева са за изготвянето на техническия проект. Срокът за изпълнение на паркинга е 240 дни. Поръчката включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението, което е за 151 автомобила.

Строят първия многоетажен паркинг в Пловдив за 3 млн. лева! Избраха фирмата изпълнител„Арх. Ситистрой” ще вдигне съоръжението за 150 коли в район „Западен”

Вторият проект, който ще стартира администрацията е лесопаркът на 660 декара, блокиран от еколози.

„През тази година работихме доста по него,  имахме съгласувателни процедури с РИОСВ, входирахме инвестиционното си намерение като план-програма, а констатацията бе, че няма нужда от ОВОС. Проектът е щадящ природата, въпреки това имаше жалба. Спечелихме на първа инстанция, като очакваме дата за ВАС.

В момента обаче си подготвяме ЗОП-а под условие – „до приключване на делото“. Защо трябва да го губим 6-7 месеца, докато чакаме съда? Пускаме си процедурите и чакаме решението на ВАС, което съм убеден, че ще е в наша полза. Проектът е много мащабен, и  подобно нещо не се е случвало в новата история на Пловдив“, каза Колев.

Съдът поряза еколозите, скочили срещу изграждането на лесопарк на 660 дка в Пловдив ВИДЕОРайонната администрация задвижва процедурите по поръчката за пространството край Гребната база

Третият проект, по който администрацията работи активно е нов път, който да свързва Прослав с Коматевско шосе. Идейният проект е одобрен и скоро започват отчуждителни процедури и направата не техническо задание. Пътят ще започва от улица „Елена” и ще стига до разклона за улица „Остромила”.

Новата отсечка ще е с две ленти по 3,5 метра, два тротоара, 2 метра велоалея, като общата му широчина е 13,5 метра. Проектът включва всичко необходимо за един път – осветление, подземна комуникация, ВиК мрежа, като ще има възможност и за бъдещи кръстовища.

Очертават новия път между Прослав и Коматево, който ще положи основните на бъдещ кварталТрасират отсечките, за да започнат отчуждителните процедури за новата връзка

Безспорно най-очакваният проект в район „Западен“ е за „Модър-Царевец“.

„Проектът много напредна в последните години, всеки момент ще се обяви обществена поръчка, което означава, че в началото на 2019-а може да започнем строителството. От страна на район „Западен“ няма никакви пречки. От толкова години само се е говори за него, и стъпка по-стъпка започват нещата да се случва. Според мен до 2 години всичко ще е готово по него“, каза районният кмет. Той каза, че паралелно с изграждането на „Модър-Царевец“ може да се пристъпи и към рехабилитацията на улица „Царевец“  и „Хаджи Димитър“. Двете пътни отсечки са на паваж и все по-трудно става поддържането им. За улица „Хаджи Димитър“ има проект за цялостен ремонт, а улица „Царевец“  може да се ремонтира в сегашните си габарити като първи етап.

Общината подготвя процедурите за „Модър-Царевец”, отчуждават и последните два имотаНад 12 млн. лева ще струва пътната връзка между Смирненски и Кючука

Очаквайте цялото интервю с Димитър Колев.