Първият многоетажен паркинг в Пловдив ще бъде в район „Западен” и ще побира поне 151 автомобила. Районната администрация набързо проведе обществената поръчка за съоръжението, което ще струва над 3 млн. лева, а до края на годината ще започне неговото строителство.

Градскитевласти работят по още 4 съоръжения, но проведената поръчка за паркинга и заложените пари в Бюджет 2019, го правят най- напредналия проект. 

Фирмата, която ще построи паркинга е „Арх. Ситистрой” ООД”. Тя е била класирана на първо от общо шестте, компании, които са подали оферта.  На второ място е класирана асеновградската компания „Запрянови – 03”, а на трето обединението между Одесосстрой” и „Парсек груп”.”. Другата голяма компания,която участваше в надпреварата „ГБС – Пловдив” е била декласирана, тъй като е изпуснала сроковете за подаване на част от документацията.

„Арх. Ситистрой” ООД е дала оферта от 2,611 млн. лева без ДДС за строителството на многоетажния паркинг, а още 80 хил. лева са за изготвянето на техническия проект. Непредвидените разходи са 5 %, а общата сума е 2,885 млн. лева.

Кметът на района Димитър Колев коментира пред TrafficNews.bg, че има 10 дни преди решението да влезе в сила. Ако няма обжалване през този период се очаква първата копка да бъде направена скоро. В бюджета за тази година има 80 000 лева, а останалите средства са заложени за 2019-а. Срокът за изпълнение на паркинга е 240 дни. 

Поръчката включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението, което е за 151 автомобила. По-голямата част от проекта е изготвен от администрацията, като фирмата ще трябва да стъпи на заданието, като са възможни леки корекции.

Съоръжението ще се намира между комплекс „Корона” и Математическата гимназия. Освен парите за паркинга ще се дадат  200 000 хиляди лева, за да се ремонтира прилежащата инфраструктура.

Паркингът ще бъде на четири етажа, като на първия ще има търговски площи за отдаване под наем. На останалите три ще има по 51 паркоместа. В заданието е заложено, че при интерес от страна на пловдивчани към съоръжението, то може да се разшири с още два етажа. Паркингът ще може да се наема от живеещите в близост срещу месечен абонамент. Все още не е ясна цената, на която ще бъде наемано едно паркомясто, както и самите условия. Това трябва да бъде решено от Общинския съвет, след като паркингът бъде построен.