Комисията за защита на конкуренцията разреши официално придобиването на „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ ООД от страна на голямата куриерска фирма „Спиди“ АД. Така пловдивската група "Спиди Груп" АД, в която попада "Спиди" АД, увеличи значително позициите си в сферата на услугите по доставка. Според регулатора сделката няма опасност да излъчи монополист на пазара за спедиторска дейност, обработка, складиране и дистрибуция на документи, пари, стоки и товари чрез вътрешен и международен транспорт.

За голямата покупко-продажба започна да се говори още в началото на годината, но тъй като по закон тя представлява сливане на дружества с еднакъв предмет на дейност и голям пазарен дял, както и с общ оборот от над 25 милиона на година, регулаторът КЗК трябва да се произнесе по осъществяване на концентрацията при придобиване на едноличен контрол от страна на "Спиди". Цeнaтa, която "Спиди" ще плати е в диaпaзoнa oт 6 дo 12 милиoнa eвpo, и щe бъдe изплaщaнa в пpoдължeниe нa около 3 години.

Няма сделка без жертви

По време на процедурния анализ на документите предоставени от двете фирми обаче, се оказва, че има пропуск, който коства сериозна имуществена санкция на "Спиди" в размер на 205 622 лева, представляваща 0,2 % от общия оборот на дружеството.

Причина за налагането на санкцията е, че в хода на ускореното проучване е получено становище от анкетиран конкурент на дружествата. Той е посочил, че неотдавна се е състояла сделка между „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ ООД и „Д и Д Експрес“ ЕООД, в която "Рапидо" е придобило сериозен мащаб от дружеството с ограничена отговорност, в това число - офиси, търговски марки и клиенти.

Липсата на съобщаване на тази сделка прави непълна и изкривена информацията за дейността и пазарното присъствие на участниците в концентрацията, затова КЗК налага глобата за "Спиди", който инициира процедурата пред регулативния орган.

Кой какво купува 

Придобиващо контрол предприятие „Спиди“ АД е с капитал от приблизително 5, 4 милиона лева, разпределени в поименни безналични акции с право на глас с номинална стойност от по 1 лев всяка. Опосредствен мажоритарен собственик е изпълнителният директор на дружеството Валери Мектупчиян. Той държи над 2/3 от акциите в пловдивското дружество "Спиди Груп" АД, от чиято група е "Спиди" АД. На свой ред "Спиди Груп" АД притежава 65% от акциите на „Спиди“ АД, а 67,13% от акциите с право на глас в "Спиди Груп" са собственост на Мектупчиян, докато Георги Глогов има 24,87%, а Панталеев едва 8%. 

"Спиди" АД е с едностепенна система на управление, състоящо се от главния орган Съвет на директорите в състав: Валери Мектупчиян, Георги Глогов, Данаил Данаилов, Седрик Фавр-Лорен, Авак Терзиян, и Общо събрание на акционерите. Приходите на дружеството растат стремглаво, като през първото тримесечие на тази година, чукат 27.4 млн. лева, от които 2.4 млн. лева чиста печалба. 

Придобиваното дружество „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ ООД има капитал в размер на 945 хиляди лева. Управители и собственици на част от капитала са Васил Атанасов /който държи 80%/ и Радослав Крумов /10%/. Останалите 10% от дружествения капитал се държат от „ИКАР 96“ ООД, което обаче също е собственост на Атанасов и Крумов. 

За 2017 приходите на "Рапидо" са приблизително 18.2 млн. лева. Фирмата е българският представител на европейската мрежа на германската DHL Parcel, част от групата на Deutsche Post, като по този начин българските клиенти се ползват от мрежа от над 50 хиляди офиса, разположени в 26 страни в ЕС.  

Ще има ли "Рапидо" след концентрацията? 

Според инициаторът на сделката "Спиди" основната цел на концентрацията е свързана с приетата от куриерската фирма дългосрочна стратегия за развитие посредством придобиване на капиталово участие в други дружества и доразвиване дейността си на съществуващи пазари – в случая пазара на неуниверсални пощенски услуги (НПУ) в сегментите на куриерски услуги в страната и международни куриерски услуги. Нови клиенти, ефективност, мащабиране на мрежата от обекти, териториална експанзия и оптимизиране и разрастване на предлаганите услуги - това сред основните мотивите, посочени от "Спиди". 

През следващите три години „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ ООД ще продължи да функционира и да обслужва клиентите си с фокус върху електронната търговия по същия начин, като до момента. Компанията ще запази търговската си марка поне в този период. 

Новото разпределение на пазара за куриерски услуги в страната и навън 

Според Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) придобиването на „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс” ООД не би създало по отношение на „Спиди“ АД стимули за пазарно поведение и търговски практики, които да доведат до изкривяване на конкуренцията на пазарния сегмент. С други думи сделката няма да доведе до монопол от страна на "Спиди". След сливането „Спиди“ АД ще има общо 343 бр. пощенски офиси, но няма да разполага с най-голямата пощенска мрежа. Към края на 2017 г. неговият основен конкурент, „Еконт Експрес“ ООД, има 541 офиса, а 5 историческият пощенски оператор „Български пощи“ ЕАД – 2980 броя стационарни пощенски станции. 

На вътрешния пазар комбинираният пазарен дял на участниците в концентрацията на пазара на предоставяне на куриерски услуги в страната е [30-40]%. С най-големи пазарни дялове, изчислени на база приходи от предоставяне на куриерски услуги за страната са „Еконт Експрес” ООД и „Спиди“ АД, които са и основни конкуренти в тази пазарна ниша. След осъществяване на планираната концентрация пазарният дял на обединената група ще нарасне, но не достатъчно, за да изпревари основния конкурент, „Еконт Експрес” ООД

При международните куриерски услуги, новият общ дял на Спиди ще стигне [20-30]%. След концентрацията в този подсегмент ще запази водещата си позиция „Ди Ейч Ел България” ЕООД, следван от обединената група. Оператори с пазарен дял над [10-20]% са „Ин Тайм” ООД и „ТНТ България“ ЕООД. 

Пазарните дялове на участниците на пазара на куриерски услуги в страната за 2017:

Пазарните дялове на участниците на пазара на изходящи международни куриерски услуги за 2017: