Регионалната здравна инспекция потвърди за достатъчно количества ваксини срещу коклюш в Пловдив. Това съобщиха от институцията пред TrafficNews във връзка с информацията, че препаратът е изчерпан в някои от областите в страната. РЗИ уточнява, че за имунизация на бебета шесткомпонентната ваксина се отпуска от Министерство на здравеопазването до личните лекари. Бройките са предварително заявени, като проблем с наличните количества – няма.

В някои от аптеките в града обаче вече е започнало усиленото търсене от възрастни, които искат да се реимунизират. Това е довело до изчерпане на количествата в един от фармацевтичните складове, който зарежда областта.

Изпълнението на имунизационния календар при бебета върви в пълен обем, поясни д-р Таня Учорджиева, началник отдел ''Противоепидемичен контрол''. Ваксинационното покритие срещу коклюш за 2023г. е 92,4%.

Тя допълни, че препаратът, утвърден от здравното министерство, допуска прилагане на по-ранен етап. В момента МЗ подготвя промени, с които да утвърди по-ранни имунизация на бебета при навършване на шест седмици. Бременни ще бъдат имунизирани безплатно.

Общо 11 са вече случаите на заразени в Пловдив и областта, допълниха РЗИ. Последните доказани заболели са в различна възраст – момичета на 10 и 11 години. Класът на едното, учащо в СУ „Константин Кирил Философ“, не е бил карантиниран, тъй като тя не посещавала училище от 8 април.

Съучениците на другите двама – в ОУ „Стоян Михайловски“ и СУ „Димитър Матевски“, са поставени под двуседмична карантина.

Още няколко деца с коклюш в Пловдив, бебе е хоспитализирано