Община Пловдив стартира мегаконкурсa, който да определи новия превозвач по линиите 1,6,7,15, 16,18,29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222. От обявлението става ясно, че превозвачът, който спечели най-големия конкурс за автобусен превоз в Пловдив ще усвои близо 45 милиона лева за следващите 10 години. Броят на автобусите, които ще обслужват 13-те линии са 118.

В изискванията е  заложено, че всички автобуси трябва да бъдат с Евро 5 двигатели и задължително с климатици. Жестоки глоби ще има ако инсталациите за охлаждане или отопление не работи.

Договорът ще е за 10 години, но има вратичка, при която той може да бъде изменен. В него ще е записано, че при прекрояването на цялата транспортна мрежа отделни маршрути и линии могат да бъдат преустановени или променени.  

Според линиите и натовареността на курсовете ще има и минимален брой на автобусите, които вървят по линиите. Така ще се избегне изкарването на малки рейсчета по натоварени линии в час пак.

След като бе пусната обществената е възможно тя да бъде обжалвана заради условията, които са заложени. Ако тя не бъде атакувана пред КЗК то процедурата за нов изпълнител може да тръгне. Поръчката е разделена на три позиции с по 4 линии, а едната е с 5. Така по поръчката може да кандидатства консорциум от няколко превозвача. Очаква се цялостната процедури да приключи около лятото на следващата година.

До няколко месеца трябва да стартира и изцяло електронното таксуване, което да замени кондукторите. Тогава превозвачите ще получат средства единствено за изминал пробег, но не и за продажба на билети. 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg