Китайските учени са решени да извършат две от най-предизвикателните космически начинания на страната през следващите години – лунната мисия „Чанъ-5" и първото проучване на Марс, информира Радио "Китай". Йе Пейдзиен е водещ учен в Китайската академия за космически технологии. Той каза, че подобряват общата надеждност на мисията „Чанъ-5", и правят планове за всички възможни непредвидени ситуации, за да са сигурни, че програмата ще постигне успех, предава "24 часа". 

74-годишният Йе Пейдзиен е един от най-добрите космически изследователи на Китай и наскоро бе удостоен с почетното звание „Народен учен". Първоначалният план за „Чанъ-5" бе да бъде пусната през 2017 г., но неуспешното изстрелване на ракетата-носител „Чанджън-5" наложи забавянето на лунната мисия. Ако програмата постигне успех, Китай ще стане третата държава с проби от Луната след САЩ у Русия.

Продължаващата китайска мисия „Чанъ-4", чийто старт бе даден през декември, показа на човечеството за първи път далечната страна на Луната, което учените се опитват да постигнат от десетилетия. „Ние правим планове и проучвания за мисията „Чанъ-6"", каза Йе. „Ако „Чанъ-5" успее, с „Чанъ-6" ще вземе проби от южни полюс на Луната." Йе каза също, че програмата за изследване на Марс върви добре. Първата китайска сонда се очаква да кацне там преди юли 2021г.

От китайското космическо управление казаха, че първата марсианска сонда на страната ще изследва почвата, геоложката структура и средата на Марс и ще търси възможно наличие на вода. На сондата ѝ трябват около седем месеца, за да достигне до червената планета.