Световните инвеститори чакат петроакциите на „Сауди Арамко“

 

Светът е в очакване на историческия търг за първична продажба на акции на най-голямата петролна компания "Сауди Арамко“.

Очаква се самото заявяване за покупка на книжа ще започне от днес, като за институционални инвеститори срокът е до 4 декември, а за по-индивидуалните участници - до 28 ноември.

Компанията ще търси продажбата на 0,5 на сто от акциите си, като от саудитските власти се надяват на сериозен интерес от международни инвеститори.

Вероятно ще участва Китай, като сумата, отделена за покупка на петроакции, може да достигне до 2 милиарда долара.

Властите в Риад обаче не са доволни от интереса към книжата на петролния гигант, съобщи "Файненшъл Таймс", като се позова на банкери, близки до първичното публично предлагане на компанията /IPO/.

По време на т.нар. роудшоу са направени посещения в Русия и Китай с цел представяне на възможностите за инвестиции в компанията. Повечето анализатори очакват именно от Пекин да дойде интерес, защото Китай купува саудитски петрол, а и самата държава анонсира възможност да налее 10 милиарда долара в подобна инвестиция.

Борсовата търговия на "Арамко" е шанс за модернизиране на икономиката на Саудитска Арабия, която е изключително зависима от петрол. Страната е най-големият производител във формата ОПЕК +, а резултатите от първичното публично предлагане ще станат ясни ден преди картелът и партньорите му да се съберат на последното си за годината заседание във Виена.

Компанията се оценява на близо 2 трлн. долара, което я прави най-голямата в света по активи и печалба. Но публичните акции, които ще се търгуват свободно, ще твърде малко, което не дава гласност на инвеститорите, твърдят анализатори. И след IPO Сауди Арамко ще остане държавна компания.