Днес изтича срокът, даден от САЩ на Русия да затвори консулството си в Сан Франциско.

Американските власти дадоха само няколко дни срок за опразването на най-старото руско консулство в страната, като ултиматумът бе поставен на 31 август, предаде Кросс. Това е поредната санкция на Вашингтон срещу Москва.

В отговор на множеството санкции на САЩ, включително и изгонване на дипломати още от края на мандата на Барак Обама, Русия принуди персоналът в американското посолство да бъде съкратен със 700 души. Вашингтон вече отговори със спирането на издаване на визи, но сега предприе и нова мярка.

Освен консулството в Сан Франциско, САЩ настояха да бъде освободена и сградата на търговското представителство на Русия във Вашингтон, както и филиала в Ню Йорк.

В Сан Франциско вече е започнало изнасянето, като се съобщава за двама мъже, които изнасят кашони и ги товарят в автомобил със затъмнени стъкла и дипломатически номер.

Търговското представителство пък вече е затворено.

От Москва протестираха, че е застрашена сигурността на руски граждани, защото властите в САЩ възнамеряват да правят обиски в консулството, а също и в домовете на дипломатите.

Новото ограничаване на дейността на дипломатическите мисии на Русия в САЩ е най-грубо нарушение на международното право, заяви тя, цитирана от ТАСС. С действията си САЩ правят все по-тягостна вече сложната ситуация с двустранните отношения и подкопават възможностите за взаимодействие, включително за решаването на актуални международни проблеми, каза говорителката на руското външно министерство.

„Изразяваме решителен протест срещу действията на Вашингтон, които пренебрегват международното право. Както е прието в дипломатическата практика си запазваме възможността за ответни мерки. Това не е наш избор. Той ни бива наложен", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Във „Фейсбук" тя определи като цирк случващото се в Сан Франциско. По-конкретно ситуация, при която до консулството пристигна пожарна заради дим от сградата, който всъщност излизал обаче от комина. Пожарните екипи обаче не били допуснати.

„На всички въпроси отговарям - вземат се мерки за консервиране на сградата. В този смисъл прозорците може да бъдат затворени, завесите - спуснати, водата и токът - спрени", написа тя.